Culturele Hoofdsteden: ontdek Aarhus en Paphos

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 6 januari 2017, 10:00.

Aarhus in Denemarken en Paphos in Cyprus zijn Europa's culturele hoofdsteden 2017. Sinds de start van dit initiatief in 1985, hebben 54 steden in heel Europa deze eer gehad. Het doel is om aandacht te vragen voor de rijkdom van de culturele diversiteit van Europa, de gedeelde geschiedenis en erfgoed.

Aarhus

Aarhus is de op één na grootste stad van Denemarken met een bevolking van ruim 330 duizend inwoners. Opgericht als een Vikingnederzetting in de 8e eeuw, is het zowel de oudste als de jongste stad van het land aangezien 13% van de bevolking bestaat uit studenten. Populaire attracties in Aarhus zijn het Aros kunstmuseum, de oude stad, dat is een openluchtmuseum en het Moesgaard Museum, dat een grote archeologische collectie heeft. De stad is ook bekend om zijn muziekgeschiedenis.

Aarhus heeft als thema Rethink en met behulp van kunst en cultuur zullen toekomstige uitdagingen worden heroverwogen. Het doel is om duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Margrete Auken i, een Deens lid van De Groenen i/Eva is nog steeds erg gesteld op de stad waar ze als baby woonde: "Ik werd in de Kathedraal van Aarhus gedoopt in februari 1945. Dit was tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Het feestje daarna werd gehouden in het ziekenhuis Marselisborg omdat mijn ouders, die artsen waren, daar woonden. Natuurlijk was het onmogelijk om op dat moment goede wijn te krijgen, maar het gerucht gaat, dat het desondanks een leuk feestje was.

"Hoewel mijn familie verhuisde naar Kopenhagen toen ik anderhalf jaar oud was, voel me nog steeds diep verwant aan de stad en vooral aan de Kathedraal van Aarhus. De Tweede Wereldoorlog en de verzetsbeweging speelden een grote rol in de verhalen die ik kreeg te horen in heel mijn jeugd en hebben daarmee een grote rol gespeeld in mijn verbeelding en in mijn leven."

Paphos

Paphos in Cyprus was de hoofdstad van het land tijdens de Hellenistische en Romeinse tijd. Vandaag telt de stad ruim 88 duizend inwoners en heeft het een rijk historisch en cultureel erfgoed.

Het concept van de stad voor dit jaar is Open Air Factory, gebaseerd op een duizenden jaren oude traditie om cultuur zich in de open lucht te laten afspelen. Door de geografische nabijheid van het Midden-Oosten en het Europese vasteland, bevindt Paphos zich in een geweldige positie om op te treden als een intermediair voor culturele uitwisseling.

Takis Hadjigeorgiou i een Cypriotisch lid van de GUE/NGL-fractie i prijst het roemruchte verleden van de stad: "Paphos is geen gewone stad. De lange geschiedenis in combinatie met multiculturele openheid van deze uitstekende toeristische bestemming geven het een speciale glans. Het kasteel en theater van Paphos, de graven van de koningen en de beroemde mozaïeken zijn allemaal onderdeel van de stad als Culturele Hoofdstad. Het is geen toeval en het is een eer is voor zowel Cyprus als Europa dat Unesco i de archeologische vindplaatsen van het nieuwe Paphos en Palepaphos heeft opgenomen in de lijst van werelderfgoed."

In 2018 zullen Leeuwarden (Nederland) en Valletta (Malta) de twee Culterele Hoofdsteden zijn.

REF. : 20161207STO54931

Bijgewerkt op: ( 03-01-2017 - 16:34)