Schaliecowboys, Amsterdam

datum 15 februari 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal kleine zaal
aanwezigen W.P.H.J. (René) Peters i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Het hebben van eigen energiebronnen is een belangrijk wapen in de wereldeconomie. Sinds 2013 brengen de Verenigde Staten fossielrijke tegenstanders als Saoedi-Arabië belangrijke slagen toe met de winning van schaliegas en schalie-olie uit eigen bodem. Onder ‘drill president’ Donald Trump staan de schaliecowboys te trappelen om ook Europa te helpen energie-onafhankelijk te worden. Zou schaliegas ook de oplossing voor Nederland kunnen zijn? Waar de aflevering volledig op Texas gericht is, gaat deze Meet Up over schaliewinning in Nederland.

Met onder anderen

Remco de Boer

verslaggever energietransitie en auteur 'Tussen Hoogmoed en Hysterie': Vijf jaar strijd tegen schaliegas in Nederland

Rene Peters

Director Gas Technology at TNO Energy

Frank de Boer

Directeur Cuadrilla Resources Nederland

Ko van Huissteden

universitair docent, Faculty of Earth and Life Sciences, VU

‘To frack or not to frack’ in de Nederlandse polder?

Energie, schaliegas en fraccen komen ook hier regelmatig in het nieuws. We willen met onze energievoorziening liever niet afhankelijk zijn van landen zoals Rusland. Maar de overstap van fossiel naar duurzame bronnen gaat niet snel genoeg, omdat daar nog onvoldoende in is geïnvesteerd. Zou schaliegas een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn? Wat weten wij nou daadwerkelijk over ‘fraccen’? Met de volgende experts zoeken we een antwoord op deze vraag en kunt u aan het eind van de avond uw eigen afweging maken:

  • Nordin Lasfar is regisseur en maakte eerder voor Tegenlicht de afleveringen ‘De ongekroonde koning van Amsterdam-West’ en ‘Slimme steden’. Voor een aflevering over energie wilde hij aanvankelijk naar Saoudi Arabië, maar belandde in Texas. Over deze move en de aanleiding voor ‘Schaliecowboy’ vertelt hij meer tijdens de Tegenlicht Meet Up.
  • Remco de Boer is journalist en onderzoeker en doet voor de FD Mediagroep verslag van de Nederlandse energietransitie. In 2015 verscheen zijn boek ‘Tussen hoogmoed en hysterie’, waarin hij de besluitvorming rondom het schaliegas ontrafelde. Hij beschrijft hoe de brede lobby tegen schaliegas is ontstaan en wat de rol van de media daarin was. Waardoor zijn de proefboringen destijds niet doorgegaan? En waren dat legitieme redenen?
  • Rene Peters is directeur Gas Technology bij TNO. ‘TNO streeft naar een robuuste transitie naar een duurzame energievoorziening.’ De duurzame alternatieven zijn nog onvoldoende toereikend. Om die reden doet TNO onderzoek naar schaliegas, omdat gas een relatief schone fossiele brandstof is en een ‘flexibele’ oplossing kan zijn om piekbelasting op te vangen. Wat heeft het onderzoek naar de Nederlandse bodem en mogelijke voorraden opgeleverd? Wat zou de impact zijn van het kraken? Zijn er andere flexibele alternatieven?
  • Frank de Boer is directeur bij Cuadrilla Resources in Nederland. Cuadrilla kreeg aanvankelijk een vergunning om proefboringen uit te voeren, tot deze afgelopen jaar niet werd verlengd door minister Kamp. Hoe gaat het boren in zijn werk? Wat zouden de boringen voor informatie geven over schaliewinning? Wanneer is winning interessant? En hoe brengt Cuadrilla risico’s in kaart?
  • Ko van Huissteden is universitair docent aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit en als voorzitter verbonden aan de Stichting Schaliegasvrij Nederland. Deze stichting is een coalitie van buurtgroepen en milieuorganisaties die streeft naar een algeheel moratorium op het winnen van onconventioneel aardgas door middel van ‘fracking’. Volgens hen brengt fracking onverantwoorde risico’s mee voor de volksgezondheid en voor het milieu. Over welke risico’s hebben we het dan? Kunnen deze risico’s worden weggenomen? En welke alternatieven heeft Schaliegasvrij Nederland voor ogen?

Lees verder

Hoe schaliegas (bijna) de hele wereld veroverde

In Tegenlicht wordt gereconstrueerd hoe de schalierevolutie in Amerika tot stand kwam. Hoe kijkt de rest van de wereld, waaronder Europa, naar die explosief toegenomen olie- en gasproductie in de Verenigde Staten? Lees verder (€0,25 via Blendle) >>

Wat weet u over Schaliegas?

In 2014 ging 1Vandaag in gesprek met Remco de Boer over schaliegas: "De milieubeweging waarschuwt voor bodemverontreiniging en vervuild grondwater als gevolg van de winning van schaliegas. Minister Kamp is milder over de winning en lijkt het te willen proberen. Voorstanders durven zich niet echt uit te spreken uit angst voor extreme reacties van de milieubeweging. Ondertussen kan de gemiddelde Nederlander geen touw meer vastknopen aan de discussie."

"Hoe de bubbel in Brabant barstte"

Waarom het schaliegas niet naar Boxtel kwam. Een reconstructie van het NRC.

Dossier Schaliegas TNO

Schaliegas is aardgas dat “opgesloten” zit in kleisteenlagen in de ondergrond. Deze lagen worden ook wel ‘schalies’ genoemd. Uit een eerste verkennend onderzoek van TNO voor Energie Beheer Nederland blijkt dat de Nederlandse ondergrond potentieel veel schaliegas bevat.

Gaat het Britse Cuadrilla straks toch boren naar schaliegas in Nederland?

De deur voor het Britse bedrijf Cuadrilla om te boren naar schaliegas in Nederland staat weer op een kier. Zij het een kleine kier.

Dit artikel verscheen op 1 december 2016

Factsheet schaliegas

Milieudefensie stelde een document op waarin de risico's van

onconventionele gaswinning op een rij zijn gezet.


1.

Meer over...