Terugblik: Nieuwe EP-Voorzitter, werknemersrechten en noodhulp voor vluchtelingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 20 januari 2017, 13:52.

Antonio Tajani i werd verkozen als EP-Voorzitter i voor de tweede helft van de zittingsperiode De leden kozen ook veertien nieuwe Ondervoorzitters. Daarnaast deden zij een oproep voor noodhulp voor vluchtelingen in de kou. Verder stuurden zij de lijst met landen die het risico lopen op witwassen van geld terug omdat naar de Commissie omdat de lijst te beperkt was. Lees verder voor al het plenaire nieuws.

Tajani, een Italiaans lid van de EVP i-fractie, werd dinsdag gekozen om Martin Schulz i te vervangen als EP-Voorzitter. In de vierde en laatste ronde kreeg hij 351 stemmen. Gianni Pittella i, de Italiaanse leider van de S&D-fractie kreeg 282 stemmen. Op woensdag kozen de leden de nieuwe Ondervoorzitters en quaestoren, die zich bezighouden met administratieve zaken, op donderdag stemden zij in met de benoeming van de leden van de vaste commissies.

Op donderdag verwierpen de leden een zwarte lijst van landen die beschouwd worden als risico voor witwassen van geld en de financiering van terrorisme, en stelden dat de lijst moet worden uitgebreid naar gebieden die bijvoorbeeld fiscale misdrijven faciliteren.

Alle werknemers zouden een garantie op basisrechten moeten hebben, zeiden de leden in een resolutie die op donderdag werd aangenomen. Lees het interview met rapporteur Maria João Rodrigues i om te weten te komen wat er op het spel staat.

In een debat met de Commissaris voor humanitaire hulp commissaris Christos Stylianides i, riepen de leden op voor aandacht voor vluchtelingen in Griekenland en de Balkan, die vastzitten in de kou. Ze uitten felle kritiek op het oneigenlijk gebruik van EU-middelen ter plaatse en het trage tempo van de hervestiging van vluchtelingen naar andere EU-landen i.

Op woensdag debatteert de leden verder over de prioriteiten van het Maltees Voorzitterschap van de Raad voor de komende zes maanden met premier Joseph Muscat i en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i. De nadruk ligt op de noodzaak voor de EU om de vluchtelingencrisis en de terroristen dreiging aan te pakken en de economie te stimuleren.

Ze bespraken verder met Ondervoorzitter van de Commissie, Jyrki Katainen i en Voorzitter van de Raad, Donald Tusk i, de problemen waar de EU dit jaar me om moet gaan: de Brexit, de betrekkingen met de VS en Rusland, migratie, de economie en de Defensie-Unie.

In drie resoluties aangenomen op donderdag, spraken de leden diepe bezorgdheid uit over de toenemende intolerantie ten opzichte van etnische, seksuele en religieuze minderheden in Indonesië. Ze veroordeelden verder de aanvallen op de vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de schending van de mensenrechten in Burundi.

REF. : 20170113STO58095