Haagse kost, Amsterdam - EU monitor

EU monitor
Dinsdag 14 juli 2020
kalender

Haagse kost, Amsterdam

datum 7 maart 2017 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal studio
organisatie Pakhuis De Zwijger

Nu de verkiezingen voor de deur staan leven de onderwerpen voedsel en eten leven meer dan ooit in de samenleving en politieke partijen. Voedselbeleid blijft helaas vaak achter in de stemwijzers. Tijdens deze twaalfde aflevering van Als Warme Broodjes serveren wij daarom Haagse kost. Hoe zien politici van verschillende politieke partijen ons huidige en toekomstige voedselsysteem? Wat vinden zij belangrijk en waar willen zij aan werken? Verneem het uit eerste hand en discussieer mee, want we gaan in debat met politici.

Met in dit programma onder anderen

Suzanne Kröger

Kandidaat Tweede Kamerlid Groenlinks

Tjeerd De Groot

Kandidaat Tweede Kamerlid D66

Sjaak Simonse

Kandidaat Tweede Kamerlid SGP

Matthijs Pontier

Kandidaat Tweede Kamerlid Piratenpartij

Carina van Os

Redacteur EU Know How

Jelmer de Boer

Auteur Eet Taart Krijg Een Sixpack en blog jelmerdeboer.nl

Aan de Keukentafel

Aan de keukentafel gaan we in gesprek met Suzanne Kröger (Groenlinks). Zij staat op nummer 11 van de kandidatenlijst en de afgelopen tien jaar werkte ze namens Greenpeace aan het verduurzamen van internationale handel en de bescherming van biodiversiteit. Volgens de peilingen zien we Suzanne na 15 maart terug in de Tweede Kamer. Tjeerd de Groot (D66) was sinds 2010 directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie en was ook ooit werkzaam voor het ministerie van Landbouw. Dit jaar gaat ook hij voor een nieuwe baan in Den Haag. Volgens de peilingen staat hij op het randje. Kan hij je met zijn motto “Beter eten, beter boeren” overtuigen? Sjaak Simonse (SGP) staat op nummer 21, en houdt zich onder andere bezig met dossiers rondom ruilverkaveling en de Oostvaarderse Plassen. Hij vertelt over de visie van de SGP op voedsel. Matthijs Pontier is de nummer 2 van de Piratenpartij. Geen grote partij, maar wel een partij met een duidelijke mening over voedsel.

Waar kies jij voor?

Tijdens deze aflevering van “Als Warme Broodjes” vertellen twee jongeren die zich inzetten voor een beter voedselsysteem over wat zij belangrijk vinden en op wie zij gaan stemmen op 15 maart. Jelmer de Boer is de auteur van Eet taart, krijg een sixpack en blog. Carina van Os studeert rechtsgeleerdheid in Leiden en schrijft over landbouw en meer voor het platform EU Know How. Dit onderdeel vervangt de Food Battle.

Persoonlijke Noot

Peter Buurman

Bij elke editie van 'Als Warme Broodjes' is er de persoonlijke noot. Dat is een voorgedragen column door Peter Buurman - want hij eet ook wel eens wat en dat laat hem niet onberoerd - en hij is redacteur van de Speld en Polertiek.

Lees meer

Voedselkrant Milieudefensie

Wat? Is dagblad de Pers terug? Nee, het is geen echte Pers, maar de inhoud van deze krant is wel echt. De krant is een pleidooi voor eerlijk en gezond voedsel. Voor onze toekomst. Met een circulair systeem dat recht doet aan mensen en dieren: regionaal, rechtvaardig en gezond. (Bron: dagblad De Pers)

'We hebben een minister van Voedsel nodig'

Iedereen ziet de noodzaak van een beter voedselsysteem, maar toch kiezen we in de supermarkt steeds voor de plofkip. Maak nu eens werk van voedselbeleid, stelt Herman Lelieveldt. (Bron: NRC. Tekst: Herman Lelieveldt.)

'Kinderen zijn te dik en hebben geen idee wat ze eten'

Kinderen eten te weinig groente, kunnen niet koken en weten überhaupt het verschil niet tussen een auber­gine en een courgette. De Youth Food Movement (YFM) roept daarom op tot verplicht voedselonderwijs. (Bron: het Parool. Tekst: Nouschka van der Meijden.)


1.

Meer over...