Goed nieuws voor mensen met schulden - Hoofdinhoud
Iedereen, met of zonder schulden, moet rond kunnen komen van een fatsoenlijk inkomen. Schulden zorgen voor stress en gezondheidsklachten, mensen staat langs de lijn en doen niet mee. En mensen met schulden moeten niet verder de schuldenmoeras in geduwd worden. Ontzettend goed nieuws dus, dat Jette Klijnsma vandaag de berekening van de zogeheten Beslagvrije voet heeft aangepast. Een complexe, onbegrijpelijke en weinig solidaire regel, waar we al lang van af willen. Hoe zit dat precies?
Om iedereen een eerlijke kans te bieden om hun financiële situatie te verbeteren is het noodzakelijk om een goed en duidelijk bestaansminimum vast te stellen en te bewaken. Een bestaansminimum waar niemand aan mag komen, ook de deurwaarder niet. In de praktijk is gebleken dat juist dit bestaansminimum - de zogenaamde beslagvrije voet - voor mensen met schulden niet goed werd berekend. In veel gevallen werd dit bedrag voor levensonderhoud veel te laag ingeschat. Hierdoor kwamen mensen met schulden nog dieper in de problemen. Voor de Partij van de Arbeid was en is dit onaanvaardbaar. Het is dan ook heel erg goed nieuws dat vandaag de wet die de vereenvoudiging regelt met brede steun in de Tweede Kamer is aangenomen.
Jette Klijnsma heeft er voor gezorgd, dat het bestaansminimum van mensen veel beter beschermd is dan eerst het geval was. De grote winst in dit wetsvoorstel is dat mensen met schulden nu weinig tot geen informatie meer hoeven aan te leveren. Dit zorgt voor minder papieren rompslomp en kopzorgen bij deze mensen. Het zorgt voor rust en een focus op het oplossen van het probleem. Met gegevens van de BRP komen deurwaarders en andere schuldeisers heel ver met het berekenen van de nieuwe beslagvrije voet. Goed nieuws.
Het is belangrijk dat de uitvoering van deze wet zo snel en goed mogelijk plaatsvindt. Daarom wil ik dat de komende tijd stevig doorgewerkt wordt, zodat de wet zo snel mogelijk in werking kan treden en direct effect sorteert. Daar zitten we bovenop. Ook treedt per 1 maart 2017 een andere belangrijke maatregel voor mensen met schulden in werking: een wettelijke adempauze van maximaal zes weken (het zogeheten wettelijk breed moratorium). Tijdens die adempauze mogen schuldeisers mensen met schulden niet lastig vallen en kunnen ze letterlijk en figuurlijk op adem komen en zich herpakken.
Mensen met schulden moeten we helpen, en vandaag is er een hele mooi stap in de goede richting gezet. In ons verkiezingsprogramma pleiten wij verder voor een sociale incasso met oog voor de menselijke maat. Het is nu de beurt aan overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst, DUO en het CJIB om te laten zien dat zij fatsoenlijk incasso- en schuldenbeleid kunnen voeren. Het is hoog tijd om mensen met schulden perspectief te bieden. Want samen komen we vooruit!