Ambitieus internationaliseringsbeleid ontbreekt

Met dank overgenomen van P.J. (Pieter) Duisenberg i, gepubliceerd op dinsdag 21 februari 2017, 9:34.

In het huidige internationaliseringsbeleid mis ik doelen en ambitie. De afgelopen jaren is zeker wat bereikt, maar het kan nog veel meer worden. Wij hebben een enorm potentieel aan internationale studenten, toponderwijs en een toenemende behoefte aan talent voor onze kenniseconomie.

Een paar weken geleden lanceerde ik The Netherlands’ Education Strategy waarbij ik heb aangegeven dat we op meer dan 200.000 internationale studenten moeten richten in 2025. Deze doelstelling is niet in beton gegoten maar het is wel de mate van concreetheid die ik wil zien van ons beleid. Het gaat hier om de toekomst ons onderwijs, ons land en onze studenten. Dan kunnen we het ons niet veroorloven om in vaagheden te blijven hangen. We moeten onze kansen pakken, de risico’s in kaart brengen en de mouwen opstromen.

De ambities die ik wil zien moeten niet vanuit Den Haag worden gedicteerd. De strategie moet aansluiten op de onderwijspraktijk, en daarmee op de strategische keuzes van universiteiten en hogescholen. Het is aan ons om de ambitie te faciliteren.

Meer weten? Lees hier het interview dat ik aan EP-Nuffic heb gegeven!