Nederland moet een magneet voor talent zijn.

Met dank overgenomen van P.J. (Pieter) Duisenberg i, gepubliceerd op maandag 20 februari 2017, 9:34.

Wij hebben in Nederland universiteiten en hogescholen die met de top van de wereld mee kunnen doen. Daarom wil ik van ons hoger onderwijs een exportproduct maken. Het aantal internationale studenten moet naar mijn idee omhoog van 75.000 in 2017, naar 225.00 studenten in 2025.

Geïnspireerd op de internationaliseringsagenda uit Canada ben ik aan de slag gegaan om tot een ambitieuze agenda te komen voor Nederland. Willen we als Nederland als innovatief land mee blijven doen, dan zullen we duidelijke keuzes moeten maken. Ambitieuze keuzes waar we daadwerkelijk iets mee kunnen. De door mij gepresenteerde internationaliseringsagenda is een oefening om de minister te laten zien hoe het ook kan.

Om deze ambitieuze doelen te bereiken is het wel van belang dat we ons niet laten wegpolderen. Hoge ambitie vraagt om concrete doelstellingen en leiderschap. En het vraagt om aandacht. Tijdens handelsmissies is het hoger onderwijs nog altijd vaak niet vertegenwoordigd. Dat vind ik echt onbegrijpelijk.

De kaarten liggen goed en de kansen liggen voor ons, we moeten nu alleen durven te kiezen. Wat mij betreft maken we die heldere keuzes en zorgen we dat Nederland een innovatief en concurrerend land blijft, nu en in de toekomst.

Meer weten? Lees hier het uitgebreide artikel op ScienceGuide of kijk in de bijlage naar de agenda zelf!