Mr. Th.U. (Theo) Hiddema

foto Mr. Th.U. (Theo) Hiddema
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Theo Hiddema (1944) was van 13 april 2021 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid. Tot 31 maart 2022 was dit namens de FVD, daarna namens fractie-Frentrop. Eerder was hij van 23 maart 2017 tot 24 november 2020 Tweede Kamerlid voor de FVD. De heer Hiddema heeft sinds 1981 een eigen advocatenkantoor. Strafzaken waardoor hij bekendheid kreeg waren onder meer de zaak over het staatspensioen van de weduwe Rost van Tonningen, het proces tegen de Bende van Venlo en de Lancee-incestaffaire. Verder stond hij de familie Fortuyn bij in het proces tegen Volkert van der G. Als Tweede Kamerlid hield de heer Hiddema zich onder meer bezig met defensie, binnenlandse zaken, justitie, Koninkrijksrelaties, wonen en sociale zaken. In de Eerste Kamer sprak hij vooral over justitie.

FVD, Fractie-Frentrop (ex-FVD)
in de periode 2017-2023: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Theo Upt (Theo)

geboorteplaats en -datum
Holwerd (gem. Westdongeradeel), 1 april 1944

2.

Partij/stroming

partij(en)
 • FVD (Forum voor Democratie), van december 2016 tot 31 maart 2022
 • partijloos, vanaf 31 maart 2022

lid tussentijds gevormde fractie(s)
fractie-Frentrop (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 31 maart 2022 tot 13 juni 2023

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • advocaat, vanaf 10 juli 1975
 • advocaat en procureur, advocatenkantoor Hiddema te Amsterdam en Maastricht, vanaf 1981
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 maart 2017 tot 25 november 2020
 • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 13 april 2021 tot 13 juni 2023

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Liet op 24 november 2020 weten zijn Tweede Kamerlidmaatschap onmiddellijk te beëindigen door zichzelf politiek arbeidsongeschkt te verklaren, vanwege 'recent opspelende persoonlijke omstandigheden verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde'.
 • Liet op 30 maart 2022 in een gezamenlijke verklaring met Paul Frentrop aan Thierry Baudet weten FVD te verlaten en in de Eerste Kamer met Frentrop als zelfstandige fractie verder te gaan. Dit vanwege de weigeing van de FVD-Tweede Kamerfractie om aanwezig te zijn bij de videotoespraak van de Oekraiense president Zelensky.

verkiezingen
 • Werd in 2019 met voorkeurstemmen tot Eerste Kamerlid gekozen, maar nam zijn benoeming niet aan

6.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
 • S. de Jong, "Mr. Hiddema. Strafpleiter, dandy, dwarsligger" (biografie, 2015)
 • Bart Zuidervaart, "In de Kamer keert een traumaatje terug", Trouw, 16 juni 2017
 • S. de Jong, "Mr. Hiddema in de politiek" (2018)
 

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.