e-democratie in de Europese Unie: mogelijkheden en uitdagingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 15 maart 2017, 17:12.

In 2016 ging 79% van de EU-bevolking minstens eens per week het internet op (Eurostat i). Het internet is een integraal onderdeel van de moderne samenleving maar zouden mensen naast het lezen van nieuws en contacten via sociale netwerken ook instrumenten voor e-participatie willen gebruiken? Is dit de manier om de jeugd te verbinden met beslissers? Kunnen deze instrumenten worden gehackt? Woensdagavond 15 maart is er een plenair debat over de mogelijkheden en uitdagingen van e-democratie.

Electronisch stemmen: uiteenlopende visies in de lidstaten

De verkiezingen dit jaar in Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben online manipulatie en de dreiging van hacken weer op de agenda gezet.

De Nederlandse regering heeft aangekondigd dat alle uitgebrachte stemmen handmatig moeten worden geteld bij de algemene verkiezingen die vandaag plaatsvinden. Tot 2007 werden in Nederland stemcomputers gebruikt maar toen duidelijk werd dat deze machines gemakkelijk konden worden gemanipuleerd, werd e-stemmen niet meer toegepast.

Frankrijk heeft sinds 2012 e-stemmen bij de parlementsverkiezingen toegestaan maar liet de mogelijkheid dit jaar vallen omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Het andere voorbeeld is afkomstig uit Estland, waar e-stemmen op afstand voor lokale, nationale en EU-verkiezingen sinds 2005 acht keer heeft plaatsgevonden. Tot nu toe is er geen poging tot hacken gemeld..

Verwijzend naar voorbeeld van Estland, stelt het verslag dat voor een succesvolle invoering van e-stemmen het noodzakelijk is te beoordelen of de werkelijke deelname van de gehele bevolking kan worden gegarandeerd. Het verslag stelt ook veilige en snelle internetverbindingen en een veilige elektronische-identiteitsstructuur belangrijke voorwaarden zijn voor succesvol e-stemmen..

Voorbeelden van e-democratie in de EU

Geïntroduceerd door het Verdrag van Lissabon, werd het Europees burgerinitiatief gelanceerd in 2012 als een nieuw instrument van participerende democratie in de EU. Het initiatief stelt burgers voor de eerste keer in staat om EU-wetgeving over specifieke onderwerpen te vragen op voorwaarde dat ze een miljoen handtekeningen ter ondersteuning verzamelen. Drie burgerinitiatieven hebben deze drempel al bereikt.

In de EU mensen hebben ook het recht verzoekschriften in te dienen bij het Europees Parlement. De klacht moet worden gekoppeld aan de werking van de Unie en zal dan bij de commissie van het EP verzoekschriften worden gehoord. Het indienen en volgen van verzoekschriften is mogelijk via een speciaal webportaal.

Op woensdagavond wordt over het verslag over e-democratie gedebatteerd. U kunt het live volgen. Op donderdag is de stemming.

REF. : 20170224STO63943


1.

Relevante EU dossiers