Besluit 2017/733 - Toepassing van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 26 april 2017 gepubliceerd en is op 27 april 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2017/733 van de Raad van 25 april 2017 betreffende de toepassing van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in de Republiek Kroatië

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2017/733 of 25 April 2017 on the application of the provisions of the Schengen acquis relating to the Schengen Information System in the Republic of Croatia
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2017/733
Origineel voorstel COM(2017)17 NLEN
Celex-nummer i 32017D0733

3.

Key dates

Document 25-04-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 26-04-2017; PB L 108 p. 31-34
Inwerkingtreding 27-04-2017; in werking datum publicatie +1 zie art 2
Deadline 02-05-2017; zie art 1.2
27-06-2017; zie art 1.1 en 1.3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

26.4.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 108/31

 

BESLUIT (EU) 2017/733 VAN DE RAAD

van 25 april 2017

betreffende de toepassing van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het Schengeninformatiesysteem in de Republiek Kroatië

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien de Akte betreffende de toetreding van Kroatië, en met name artikel 4, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Krachtens artikel 4, lid 2, van de Akte betreffende de toetreding van Kroatië zijn de bepalingen van het Schengenacquis welke niet in artikel 4, lid 1, bedoeld worden, in Kroatië slechts toepasselijk op grond van een daartoe strekkend besluit van de Raad, nadat overeenkomstig de toepasselijke Schengenevaluatieprocedures is geconstateerd dat in Kroatië aan de nodige voorwaarden voor de toepassing van alle onderdelen van het betreffende acquis is voldaan, inclusief de effectieve toepassing van alle Schengenvoorschriften overeenkomstig de overeengekomen gemeenschappelijke normen en de grondbeginselen.

 

(2)

De toepasselijke Schengenevaluatieprocedures zijn vastgesteld in Verordening (EU) nr. 1053/2013 van de Raad (2).

 

(3)

De Schengenevaluatie met betrekking tot gegevensbescherming in Kroatië is in februari 2016 uitgevoerd. De Commissie heeft bij een uitvoeringsbesluit een evaluatieverslag goedgekeurd waarin wordt bevestigd dat in Kroatië aan de nodige voorwaarden voor de toepassing van het Schengenacquis met betrekking tot gegevensbescherming is voldaan.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 1, lid 1, van Uitvoeringsbesluit (EU) 2015/450 van de Commissie (3) is geconstateerd dat het Kroatische nationale systeem (N.SIS) technisch gereed is voor aansluiting op het Schengeninformatiesysteem (hierna „SIS” genoemd).

 

(5)

Aangezien Kroatië zodoende de nodige technische en juridische regelingen heeft getroffen om SIS-gegevens te verwerken en aanvullende informatie uit te wisselen, kan de Raad thans de datum bepalen waarop het Schengenacquis met betrekking tot SIS in Kroatië van toepassing zal worden.

 

(6)

De inwerkingtreding van het onderhavige besluit moet de overdracht van SIS-gegevens aan Kroatië mogelijk maken. Door het concrete gebruik van die gegevens moet de Commissie zich ervan kunnen vergewissen of de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot SIS in Kroatië correct worden toegepast. Nadat is geconstateerd dat in Kroatië aan de nodige voorwaarden voor de toepassing van alle onderdelen van het Schengenacquis is voldaan, dient de Raad te besluiten tot afschaffing van controles aan de binnengrenzen.

 

(7)

De datum voor de afschaffing van de controles aan de binnengrenzen met Kroatië dient bij afzonderlijk besluit van de Raad te worden vastgesteld. Tot de in dat besluit vastgestelde datum dienen aan het gebruik van SIS bepaalde beperkingen te worden gesteld.

 

(8)

Wat IJsland en Noorwegen betreft, houdt dit besluit een ontwikkeling in van de bepalingen van het Schengenacquis in de zin van de door de Raad van de Europese Unie en de Republiek IJsland en het Koninkrijk Noorwegen gesloten overeenkomst inzake de wijze waarop deze twee staten worden betrokken bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis (4), die vallen onder het gebied dat in artikel 1, punt G, van Besluit 1999/437/EG van de Raad (5) is bedoeld.

 

(9)

Wat Zwitserland betreft, houdt dit besluit een ontwikkeling in van de bepalingen van het Schengenacquis in de zin van de Overeenkomst tussen de Europese Unie, de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de wijze waarop Zwitserland wordt betrokken bij de uitvoering, de toepassing en de ontwikkeling van het Schengenacquis (6), die vallen onder het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.