Besluit 2017/758 - Standpunt EU tijdens de achtste vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen over de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 29 april 2017 gepubliceerd en is op 25 april 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2017/758 van de Raad van 25 april 2017 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de achtste vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen over de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2017/758 of 25 April 2017 on the position to be adopted, on behalf of the European Union, at the eighth meeting of the Conference of the Parties to the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants, as regards the proposals for amendments to Annexes A, B and C
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2017/758
Origineel voorstel COM(2017)132 NLEN
Celex-nummer i 32017D0758

3.

Key dates

Document 25-04-2017; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 29-04-2017; PB L 113 p. 45-47
Inwerkingtreding 25-04-2017; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

29.4.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 113/45

 

BESLUIT (EU) 2017/758 VAN DE RAAD

van 25 april 2017

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt tijdens de achtste vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen over de voorstellen voor wijzigingen van de bijlagen A, B en C

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 14 oktober 2004 is het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen („het verdrag”) namens de Europese Gemeenschap bij Besluit 2006/507/EG van de Raad (1) goedgekeurd.

 

(2)

De Unie heeft de uit het verdrag voortvloeiende verplichtingen ten uitvoer gelegd in het Unierecht door middel van Verordening (EG) nr. 850/2004 van het Europees Parlement en de Raad (2).

 

(3)

De Unie wijst met klem op de noodzaak de bijlagen A, B en/of C bij het verdrag geleidelijk uit te breiden met nieuwe stoffen die rekening houdend met het voorzorgsbeginsel als persistente organische verontreinigende stoffen (persistent organic pollutants — POP's) moeten worden aangemerkt, teneinde te voldoen aan de doelstelling van het verdrag en de verbintenis die alle regeringen tijdens de Wereldtop inzake duurzame ontwikkeling (Johannesburg, 2002) zijn aangegaan om vóór 2020 de schadelijke effecten van chemische stoffen zo veel mogelijk te beperken.

 

(4)

Op grond van artikel 22 van het verdrag kan de Conferentie van de Partijen besluiten nemen tot wijziging van de bijlagen A, B en/of C bij het verdrag. Die besluiten treden in werking één jaar na de datum van mededeling van een wijziging door de depositaris, behalve voor de partijen bij het verdrag („de partijen”) die hiervan uitgesloten wensen te blijven.

 

(5)

Na een aanmelding van commerciële decabroomdifenylether (c-decaBDE) door Noorwegen in 2013, heeft de Toetsingscommissie Persistente Organische Verontreinigende Stoffen („de toetsingscommissie”), die werd opgericht in het kader van het verdrag, haar werkzaamheden inzake c-decaBDE afgerond. De toetsingscommissie is tot het besluit gekomen dat c-decaBDE voldoet aan de criteria van het verdrag voor opname in bijlage A bij het verdrag. De achtste Conferentie van de Partijen wordt geacht een besluit te nemen over de opname van c-decaBDE in bijlage A bij het verdrag.

 

(6)

De vervaardiging, het in de handel brengen en het gebruik van decabroomdifenylether, als stof als zodanig, als bestanddeel van andere stoffen, in mengsels en in voorwerpen, zijn beperkt op grond van Verordening (EU) 2017/227 van de Commissie (3), waarbij vermelding 67 in bijlage XVII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (4) (REACH) („vermelding 67”) werd opgenomen. Op grond van vermelding 67 zijn de vervaardiging, het in de handel brengen of het gebruik van decabroomdifenylether slechts toegestaan gedurende een beperkte tijd voor nieuwe luchtvaartuigen en voor reserveonderdelen voor luchtvaartuigen, motorvoertuigen, landbouw- en bosbouwvoertuigen en bepaalde machines.

 

(7)

Na een aanmelding van gechloreerde paraffines met een korte keten (short-chain chlorinated paraffins — SCCP's) door de Unie in 2006 is de toetsingscommissie tot het besluit gekomen dat SCCP's voldoen aan de criteria van het verdrag voor opname in bijlage A bij het verdrag. De achtste Conferentie van de Partijen wordt geacht een besluit te nemen over de opname van SCCP's in bijlage A bij het verdrag.

 

(8)

De productie, het in de handel brengen en het gebruik van SCCP's zijn verboden, met bepaalde vrijstellingen, op...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.