High-level conference on migration management, Brussel

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen

Managing migration and ensuring a stable and prosperous environment at the borders of the EU will top the agenda at a high-level conference on 21 June from 14:30 to 19:30 in Brussels. The European Parliament will host the conference on migration management ahead of the EU summit to launch a platform for regular dialogue between all actors involved.

It will address responsibility sharing among Member States, ensuring a stable and secure environment both in and at the external borders of the EU, and tackling the root causes of migration through cooperation with third countries.

The conference takes place at the initiative of President Antonio Tajani and is co-organised by the relevant parliamentary committees. Speakers include:

Antonio Tajani i, President of the European Parliament

Jean-Claude Juncker i, President of the European Commission

Donald Tusk i, President of the European Council (tbc)

Federica Mogherini i, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy / Vice-President of the European Commission

Werner Hoyer, President of the European Investment Bank

Markku Markkula i, President of the European Committee of the Regions

Dimitris Avramopoulos i, European Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship

Julian King i, European Commissioner for Security Union

Last updated: 02-06-2017


1.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden i (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels i in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen i die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2024. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie i en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie i een beslissing over deze voorstellen neemt.

2.

EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking (DEVE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich bezig met het beleid voor ontwikkelingssamenwerking van de EU en met de uitzending van verkiezingswaarnemers.

De commissie bestaat uit 51 leden. Zij speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de uitgaven van de EU voor ontwikkelingshulp, en controleert de activiteiten en uitgaven van de Europese Commissie op dit gebied.

3.

EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met de rechten van de burgers van de EU, bestrijding van discriminatie, vrij verkeer van personen, asiel en migratie en de samenwerking bij de rechtsgang.

Deze commissie telt 69 leden. De belangrijkste taak van de commissie is de wetgeving en het democratisch toezicht op het beleid dat de Europese Unie in staat stelt haar burgers vrijheid, veiligheid te bieden. Hierbij zorgt de commissie ervoor dat de waarden uit het EU-Handvest van de grondrechten i in de gehele Europese Unie worden gehandhaafd.

4.

EP-Subcommissie Veiligheid en defensie (SEDE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich bezig met het het veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie en is onderdeel van de grotere EP-Commissie Buitenlandse zaken i. De subcommissie levert een actieve bijdrage aan het opstellen van het EU-beleid inzake veiligheid en defensie.

De subcommissie bestaat uit 30 leden, waarvan vele plekken momenteel worden ingevuld door plaatsvervangers.

5.

Meer over...