Karel de Grote-prijs voor jongeren 2017 gaat naar Pools Erasmus project

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2017, 14:00.

Dit jaar werd de Karel de Grote-prijs voor jongeren uitgereikt aan een Pools project over het Erasmus i-programma. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Europees Parlement i en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs aan jongeren tussen de 16 en 30 jaar die betrokken zijn bij projecten om begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen i te bevorderen. De ceremonie vond plaats in Aken, Duitsland, op 23 mei.

Over de prijs

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren is gericht op de ontwikkeling van het Europese bewustzijn onder jongeren, evenals op hun deelname aan Europese projecten die integratie bevorderen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-Prijs in Aken.

Vertegenwoordigers van de 28 nationale winnende projecten werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 3 mei en werden beloond met een diploma en een medaille. De projecten die eerste, tweede en derde werden, ontvingen respectievelijk € 7.500, € 5.000 en € 2.500.

Winnaars 2017

  • 1. 
    Erasmus evenings - Polen

Erasmus evenings was een online radioshow voor de studenten over het Erasmus programma. Het werd uitgezonden op het radiostation Radio Meteor UAM bij de Adam Mickiewicz University in Poznań. De gasten waren Poolse studenten die in het buitenland studeerden of buitenlandse studenten in Polen. De interviews hadden betrekking op diverse zaken: de administratieve kant, hoe je vakken kiest, woonruimte in een ander land kunt vinden, verschillen tussen universiteiten en het dagelijks leven van studenten.

  • 2. 
    Re-discover Europe - Denemarken

Rediscover Europe was een gebeurtenis die op 2 verschillende dagen - 6 en 9 mei - plaatsvond in de eurosceptische stad Aalborg in het noorden van Denemarken. Tijdens de eerste dag was er een parade waar mensen met diverse etnische achtergronden de straat opgingen met EU-vlaggen. Aan het einde was er een multicultureel dorp waar de lokale bevolking meer kon leren over de rijke diversiteit van hun stad. Op 9 mei waren er activiteiten om het bewustzijn van Europadag te verspreiden. Als onderdeel daarvan: EU-talks (geïnspireerd door TED-talks) waar sprekers over de toekomst van Europa spraken. De dag eindigde met een EU-feestje op straat.

3 Are we Europe - Nederland

Are we Europe is een online multimedia platform waar jongeren hun verhalen kunnen indienen waarin zij tonen hoe het is om Europeaan te zijn. De makers van het platform zijn ervan overtuigd dat met de huidige negatieve beeldvorming over Europa, het belangrijk is om jonge Europeanen bij Europa te betrekken en om de lezers een nieuwe manier te geven om Europa te waarderen.

De initiatiefnemers van de nationale winnaar in België, een witboek met goede voorbeelden voor milieu en energie in de EU, zijn van oordeel dat actie van de burgers de autoriteiten kan aanmoedigen om het milieu te beschermen. Er wordt geprobeerd voorbeelden te vinden die gemakkelijk en effectief in de gehele EU kunnen worden uitgevoerd.

Volg de prijs op Twitter @EUYouthPrize en volg het evenement met #ECYP2017.

REF. : 20170518STO75642

Bijgewerkt op: ( 19-05-2017 - 12:23)