Persbericht: D66 verwelkomt langverwacht Mobility Package

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op woensdag 31 mei 2017, 3:21.

Vandaag presenteert de Europese Commissie het Mobility Package, met daarin verschillende wetgevende voorstellen voor het Europese wegvervoer. De Commissie komt met een aantal noodzakelijke hervormingen die voor eerlijke concurrentie moeten zorgen in de wegvervoersector. D66 verwelkomt de voorstellen om brievenbusmaatschappijen aan te pakken, meer duidelijkheid te geven over rij- en rusttijden en de handhaving van de regels te vergemakkelijken.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg:

“Hervormingen in het wegvervoer zijn hoognodig om eerlijke concurrentie te bevorderen en een lappendeken aan nationale regels tegen te gaan. Regels over rij- en rusttijden van chauffeurs moeten in heel Europa op dezelfde manier worden uitgelegd om chauffeurs te beschermen en om onnodige verwarring te voorkomen. Er was bijvoorbeeld onduidelijkheid of een chauffeur mag overnachten in de cabine. De Commissie stelt nu voor dat dit bij uitzondering mag zolang de reguliere wekelijkse rust maar thuis of in een geschikte accommodatie wordt doorgebracht.”

In het Mobility Package zit ook een voorstel over het beprijzen van het wegvervoer op basis van onder meer de CO2-uitstoot.

Van Miltenburg: “Dat voorstel biedt de mogelijkheid om desgewenst een kilometerheffing in te voeren op basis van de `vervuiler betaalt´ en de weggebruikers te laten betalen naar gebruik van de infrastructuur. Als een land daartoe besluit, dan is discriminatie van buitenlandse weggebruikers verboden. Deze Europese spelregels zijn broodnodig om een “Alleingang” zoals van Duitsland met haar tolplan te voorkomen.”

Voor meer informatie:

Matthijs van Miltenburg: +31 6 53 82 72 88

Anne Ruth Schussler (persvoorlichter) +32 484 201 518