D66: Europees optreden tegen oneerlijke concurrentie luchtvaart

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op woensdag 7 juni 2017, 3:25.

Persbericht

7 juni 2017

D66: Europees optreden tegen oneerlijke concurrentie luchtvaart

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is verheugd dat de Europese Commissie vandaag een voorstel aanneemt om oneerlijke concurrentie in de luchtvaart aan te pakken. Nieuwe regels zijn hard nodig om te voorkomen dat duizenden banen in de Europese luchtvaart op de tocht komen te staan. D66 dringt hier al langere tijd op aan.

Van Miltenburg: “Wat we nodig hebben is één krachtige, Europese aanpak. Een stok achter de deur. Zodat we de concurrentiepositie van de Europese luchtvaartsector versterken en kunnen optreden tegen oneerlijke concurrentie vanuit de Golfregio. Alleen zo kunnen we de toekomst van Europese luchtvaartmaatschappijen als KLM veiligstellen.”

Oneerlijke concurrentie

Luchtvaartmaatschappijen in Turkije en de Golfstaten hebben de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. Waarschijnlijk door oneerlijke staatssteun en voordelen in eigen land. Een onderzoek uit 2015 had het over 39 miljard euro aan staatssteun voor Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways. De huidige Europese regels om marktverstoring aan te pakken zijn vooralsnog ontoereikend.

Van Miltenburg: “Het is te gek voor woorden dat Europese luchtvaartmaatschappijen die oneerlijke concurrentie vermoeden, nu niet zelfstandig aan de bel kunnen trekken. De nieuwe wet moet het aan de kaak stellen en bestraffen makkelijker maken. Zo kunnen afzonderlijke maatschappijen en Europese landen voortaan klachten indienen en kan de Europese Commissie boetes opleggen.”

De Europese Commissie onderhandelt momenteel onder andere met Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten over nieuwe luchtvaartakkoorden en verruiming van landingsrechten. Van Miltenburg wil dat daarin ook harde bepalingen over eerlijke concurrentie worden opgenomen.