Stabilisatie- en Associatieraad EU-Montenegro, Luxemburg

Luxemburg stad
© Liesbeth Weijs
datum 20 juni 2017 18:51 - 19:05
plaats Luxemburg, Luxemburg
locatie Luxembourg press room Toon locatie
zender EbS+
organisatie Europese Commissie (EC) i

Voornaamste agendapunten

De achtste zitting van de Stabilisatie- en Associatieraad EU-Montenegro zal de stand van de betrekkingen tussen de EU en Montenegro evalueren, inclusief de vooruitgang die Montenegro met de voorbereiding op het lidmaatschap maakt. De zitting volgt op de publicatie, in november 2016, van het verslag van de Commissie over Montenegro, de vergadering van het Stabilisatie- en Associatiecomité van december 2016 en de verschillende vergaderingen van de subcomités sinds de laatste zitting van de Stabilisatie- en Associatieraad.

Wat de betrekkingen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, zullen de deelnemers de volgende punten bespreken:

  • toetredingsstrategie, met inbegrip van de politieke en economische criteria
  • bilaterale betrekkingen in het kader van de stabilisatie- en associatieovereenkomst

De vertegenwoordigers van de Europese Unie en Montenegro zullen van gedachten wisselen over de ontwikkelingen op de Westelijke Balkan.

De vergadering zal worden gevolgd door een toetredingsconferentie met Montenegro, die naar verwacht nieuwe onderhandelingshoofdstukken zal openen en voorlopig zal sluiten. Tot nu toe zijn er van de 35 onderhandelingshoofdstukken 26 geopend, waarvan er al 2 voorlopig gesloten zijn.


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 26 Eurocommissarissen. In principe is er voor iedere lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...