Simone Veil: de eerste Voorzitter van het direct gekozen Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 3 juli 2017.

Access to video: Video

Eerbetoon aan Simone Veil i: een dame met heel wat primeurs

Simone Veil, feminist en voormalig Voorzitter van het Europees Parlement, is overleden. Het Parlement eert haar grote bijdrage aan de Europese integratie.

Als overlevende van de concentratiekampen van de nazi’s en spilfiguur van het feminisme in Europa, werd Simone Veil de eerste Voorzitter van het direct verkozen Europees Parlement in 1979 en de eerste vrouw op deze positie. Zij is overleden op 30 juni 2017.

EP-Voorzitter Antonio Tajani, noemde haar "De grote Voorzitter van het Europees Parlement, het geweten van de EU, bestrijder van antisemitisme en verdediger van vrouwenrechten". "Haar boodschap over vrouwen en antisemitisme is ook nu nog relevant," zei hij in een verklaring.

Veil werd op 13 juli 1927 geboren in een joodse familie in Nice, Frankrijk. Met haar familie werd zij in 1944 gearresteerd en naar de concentratiekampen in Auschwitz-Birkenau, Bobrek en uiteindelijk Bergen-Belsen gestuurd. Haar ouders en broer zijn in de kampen gestorven.

Veil werd al in Frankrijk een beroemd politicus in Frankrijk waar zij in 1974 minister van Volksgezondheid werd. Veil werd bij de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979 verkozen tot lid van het Europees Parlement. Het nieuwe Parlement koos haar als Voorzitter voor een periode van twee-en-een- half jaar. Zij werd dus de eerste Voorzitter van het direct verkozen Europees Parlement en de eerste vrouwelijke Voorzitter van een EU-instelling.

Ze zei tegen de constitutieve vergadering van het nieuwe Parlement: "Ik ben van plan om al mijn tijd en energie te wijden aan de taak die voor ons ligt. Ik ben er van overtuigd dat de pluralistische aard van ons parlement kan bijdragen tot het verrijken van ons werk en niet zal werken niet als een rem op de voortdurende opbouw van Europa.”

Veil was ook Voorzitter van de commissie Juridische zaken en lid van de commissies Milieubeheer, Politieke zaken, Buitenlandse zaken en Veiligheid en van de subcommissie Mensenrechten. Daarnaast was zij lid van de bijzondere commissies voor de Duitse hereniging in 1990.

Tijdens haar tijd in het Parlement was zij ook Voorzitter en Ondervoorzitter van de Liberale en Democratische Fractie, die later de Liberale en Democratische Reformistische fractie werd. Nadat zij veertien jaar lid van het Europees Parlement was geweest, keerde zij in 1993 terug naar de Franse politiek.

In 1981 kreeg Veil de prestigieuze . Haar naam staat sinds 2011 ook op het plein voor het hoofdgebouw van het Europees Parlement in Brussel, genaamd Agora Simone Veil.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20160811STO39006

Gecreëerd: 03-07-2017 - 15:09