Verordening 2017/1128 - Grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 juni 2017 gepubliceerd en is op 20 juli 2017 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2017/1128 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2017 betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne marktVoor de EER relevante tekst.

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2017/1128 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2017 on cross-border portability of online content services in the internal marketText with EEA relevance.
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2017/1128
Origineel voorstel COM(2015)627 NLEN
Celex-nummer i 32017R1128

3.

Key dates

Document 14-06-2017; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 30-06-2017; PB L 168 p. 1-11
Ondertekening 14-06-2017
Inwerkingtreding 20-07-2017; in werking datum publicatie +20 zie art 11.1
20-03-2018; Toepassing zie art 11.2
Deadline 21-05-2018; zie art 9.2
21-03-2021; Heroverweging zie art 10
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.6.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 168/1

 

VERORDENING (EU) 2017/1128 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 14 juni 2017

betreffende grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Gezien het advies van het Comité van de Regio’s (2),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (3),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Een naadloze toegang in de hele Unie tot online-inhoudsdiensten die rechtmatig aan consumenten in hun woonlidstaat worden verstrekt, is belangrijk voor de vlotte werking van de interne markt en voor de doeltreffende toepassing van de beginselen van het vrije verkeer van personen en diensten. Aangezien de interne markt een gebied zonder interne grenzen bestrijkt dat onder meer is gebaseerd op het vrije verkeer van personen en diensten, moet worden verzekerd dat consumenten portabele online-inhoudsdiensten kunnen gebruiken die toegang bieden tot inhoud zoals muziek, spellen, films, amusementsprogramma’s of sportevenementen, niet alleen in hun woonlidstaat, maar ook wanneer zij tijdelijk aanwezig zijn in een andere lidstaat voor doeleinden zoals ontspanning, reizen, zakenreizen of leermobiliteit. Daarom moeten belemmeringen die in dergelijke gevallen de toegang tot en het gebruik van dergelijke online-inhoudsdiensten hinderen, worden weggenomen.

 

(2)

De technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot een toenemend aantal portabele apparaten zoals laptops, tablets en smartphones, vergemakkelijken in toenemende mate het gebruik van online-inhoudsdiensten door het verlenen van toegang tot deze diensten, ongeacht de locatie van de consumenten. Er is een snelgroeiende vraag van de kant van de consumenten naar toegang tot inhoud en innovatieve onlinediensten niet alleen in hun woonlidstaat, maar ook wanneer zij tijdelijk in een andere lidstaat aanwezig zijn.

 

(3)

Consumenten sluiten steeds meer overeenkomsten met aanbieders voor de verstrekking van online-inhoudsdiensten. Consumenten die tijdelijk in een andere lidstaat dan hun woonlidstaat aanwezig zijn, hebben vaak echter niet langer toegang tot en kunnen vaak niet langer gebruikmaken van de online-inhoudsdiensten waarvoor zij in hun woonlidstaat het recht op toegang en gebruik rechtmatig hebben verworven.

 

(4)

Er zijn een aantal belemmeringen die in de weg staan aan de verstrekking van online-inhoudsdiensten aan consumenten die tijdelijk in een andere lidstaat dan hun woonlidstaat aanwezig zijn. Bepaalde onlinediensten bieden inhoud zoals muziek, spellen, films of amusementsprogramma’s die Unierechtelijk beschermd zijn door auteursrechten of naburige rechten. Momenteel verschillen de belemmeringen voor grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten per sector. De belemmeringen vloeien voort uit het feit dat de rechten voor de doorgifte van inhoud die wordt beschermd door auteursrechten of naburige rechten, zoals audiovisuele werken, vaak op territoriale basis in licentie worden gegeven, alsook uit het feit dat aanbieders van online-inhoudsdiensten er voor kunnen kiezen enkel specifieke markten te bedienen.

 

(5)

Hetzelfde geldt voor inhoud zoals sportevenementen, die niet Unierechtelijk wordt beschermd door auteursrechten of naburige rechten, maar die eventueel wel nationaalrechtelijk wordt beschermd door auteursrechten of naburige rechten of op grond van andere specifieke nationale wetgeving en waarvoor vaak ook een licentie wordt gegeven door de organisatoren van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en tot slot de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.