Voorkom stalbranden zoals in Erichem

Met dank overgenomen van F.W. (Frank) Futselaar i, gepubliceerd op zaterdag 29 juli 2017, column.

Volgens Ghandi kun je het niveau van een samenleving afmeten aan de wijze waarop deze met dieren omgaat. Dat is iets om in gedachte te houden bij het nieuws dat 24.000 varkens levend zijn verbrand bij een stalbrand in een megastal bij Erichem deze week. Een afschuwelijke ramp, maar zeker niet een die op zichzelf staat. Het is in Nederland inmiddels 'normaal' dat zo'n 200.000 dieren per jaar bij stalbranden omkomen.

In plaats van dat er geïnvesteerd wordt in veilige stallen, worden dieren die sterven door brand gezien als een bedrijfsrisico waar je je liever tegen verzekerd. Het is belangrijk dat we duidelijk blijven maken dat het hier niet om producten gaat en dat het niet normaal is dat duizenden dieren op verschrikkelijke wijze omkomen. Het gaat om levende wezens.

De Tweede Kamer kan hier een grote rol in spelen, maar een voorstel vlak voor de zomer voor strengere normen voor brandveiligheid in stallen werd door VVD-CDA-D66-CU-SGP tegengehouden. Dat voorspelt weinig goeds voor een nieuw kabinet. Het Nederlandse platteland wordt getroffen door dierziekten, geurproblemen, uitstoot van gevaarlijke stoffen en landschapsvervuiling. Maar uit Den Haag komt nog steeds het signaal dat het allemaal best nog wel groter mag.

In steeds meer gemeenten accepteren bewoners de komst van nóg een megastal of varkensflat niet. In Geesteren bijvoorbeeld is het bewoners gelukt een nieuwe stal tegen te houden. Door onder elkaar handtekeningenacties te houden, door bezwaarschriften in te dienen en vooral door omwonenden te organiseren en de plaatselijke politiek onder druk te zetten. Dat kan overal lukken. We moeten Ghandi's uitspraak in ons achterhoofd houden en samen met buurtbewoners en boeren de verdere industrialisering van onze landbouw tegenhouden. Alleen zo kunnen we de verschrikkelijke branden zoals in de megastal bij Erichem voorkomen.