Prinsjesdag 2022

Met dank overgenomen van Parlement.com.
Prinsjesdag 2022 [Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen]
Bron: Kevin Bergenhenegouwen

Op dinsdag 20 september 2022 was het Prinsjesdag i. Prinsjesdag vond dit jaar, vanwege de renovatie van het Binnenhof, niet in de Ridderzaal i plaats, maar in de Koninklijke Schouwburg i in Den Haag. Koning Willem-Alexander i las daar de troonrede i voor. De troonrede symboliseert de start van het nieuwe werkjaar van de Eerste i en Tweede Kamer i. Het was de eerste keer dat Kroonprinses Amalia i aanwezig was bij Prinsjesdag.

De koninklijke stoet reed, ondanks de restauratie van de Gouden Koets al voltooid is, niet met de Gouden Koets. Dit was vanwege de maatschappelijke discussie omtrent enkele onderdelen van de koets, die verband houden met het slavernijverleden. In plaats gebruikte het koninklijk paar de Glazen Koets i.

Na het voorlezen van de troonrede door de Koning presenteerde Sigrid Kaag i als de minister van Financiën i de Miljoenennota i en de begrotingen aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota geeft een overzicht van het budgettaire beleid van het kabinet voor het komende begrotingsjaar, inclusief meerjarenramingen. Hoewel de stukken onder embargo i staan, lekte ze ook dit jaar voor het einde van de embargoregeling uit.

Troonrede 2022

Achtergronden


Meer over