Prinsjesdag 2022

Met dank overgenomen van Parlement.com.
Foto van de voorkant van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag
Bron: M.M.Minderhoud

Op dinsdag 20 september 2022 is het Prinsjesdag i. Dit jaar vindt Prinsjesdag, vanwege de renovatie van het Binnenhof, niet in de Ridderzaal i plaats, maar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Koning Willem-Alexander i zal daar de troonrede i voorlezen. De troonrede symboliseert start van het nieuwe werkjaar van de Eerste i en Tweede Kamer i. Dit zal tevens de eerste Prinsjesdag zijn waarbij Kroonprinses Amalia i aanwezig is.

Hoewel de restauratie van de Gouden Koets al voltooid is, zal de koninklijke stoet dit jaar niet met de Gouden Koets rijden. Dit is vanwege de maatschappelijke discussie omtrent enkele onderdelen van de koets, die verband houden met het slavernijverleden. In plaats daarvan zal er gereden worden met de Glazen Koets i.

Na het voorlezen van de troonrede door de Koning zal Sigrid Kaag i als de minister van Financiën i de miljoenennota i en de begrotingen presenteren aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota geeft een overzicht van het budgettaire beleid van het kabinet voor het komende begrotingsjaar, inclusief meerjarenramingen. Gebruikelijk is dat er voor Prinsjesdag nog niks bekend is over de inhoud van deze documenten. Het komt echter steeds vaker voor dat de miljoenennota uitlekt i.

Achtergronden


Meer over