Het Iraaks-Koerdisch Referendum: naar een onafhankelijk Koerdistan?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 september 2017 15:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen S. (Sadet) Karabulut i e.a.
organisatie De Balie i

Op 25 september zou het onafhankelijkheidsreferendum plaats vinden in de Koerdisch autonome regio in Irak. De regio staat echter zeer onder druk om het referendum uit te stellen. Omringende landen, zoals Turkije en Iran dreigen met sancties en de Amerikanen, Britten en Verenigde Naties proberen de Koerden en de Iraakse overheid terug naar de onderhandelingstafel te krijgen. Het Iraakse parlement in Bagdad heeft het referendum vorige week veroordeeld als ongrondwettelijk. Premier Abadi heeft afgelopen zaterdag aangekondigd om desnoods troepen te sturen als het referendum tot geweld leidt. Hoe zal deze situatie zich de komende tijd ontwikkelen? Krijgen de Koerden hun referendum? Wat betekent dit referendum voor de Koerden in Irak en daarbuiten en voor Irak en de omringende landen? Hierover gaan we deze zondagmiddag in gesprek met Sadet Karabulut, Brenda Stoter Boscolo en Derwich Ferho.

We bespreken onder andere de reacties van de internationale gemeenschap op het referendum. Verschillende landen vroegen de Koerdische politieke partijen om het referendum uit te stellen, omdat ze vrezen dat het referendum en de uitkomst daarvan de regio minder stabiel zullen maken. Hoe zullen de internationale gemeenschap en de omringende landen reageren als het referendum door gaat en de Iraakse Koerden inderdaad voor een onafhankelijke regio stemmen? Moet de internationale gemeenschap de Koerden helpen met het realiseren van hun staat? En zijn de Koerdische politieke partijen die het referendum afkondigden, in staat om de burgers in een mogelijk autonome staat te beschermen en de juiste infrastructuur te bieden? Wat zijn de uitdagingen voor een zelfstandig Koerdistan?

Met o.a.:

Brenda Stoter Boscolo is journalist, gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Ze publiceerde artikelen in Al Jazeera, Middle East Eye, The New Arab en Al Monitor en in tal van Nederlandse kranten en magazines, zoals Trouw, Algemeen Dagblad, De Grazia, De Tijd, MO*, NRC Next, Het Parool, Joop.nl and De Groene Amsterdammer. Ze studeerde sociologie en media en journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

Sadet Karabulut is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Voor die partij is zij woordvoerder Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie. Hiervoor was zij woordvoerder Sociale Zaken en Integratie.

Derwich Ferho, directeur van het Koerdisch Instituut te Brussel, is geboren in Noord Koerdistan. Hij kwam in 1977 op 17-jarige leeftijd vanuit Turkije naar België. Om de Koerdische problematiek onder aandacht te brengen heeft hij toentertijd de ‘Koerdische Arbeiders- en Studentengemeenschap in België’ opgericht, tegenwoordig bekend als het Koerdisch Instituut van Brussel. Het instituut zet zich in voor de volkerenrechten en mensenrechten in het Midden-Oosten, Eurazië en de Kaukasus. Daarnaast ondersteunt het etnisch-culturele minderheden in de Vlaamse en Brusselse samenleving door zichtbaarheid te geven aan de lokale diversiteit.

Reber Dosky, Koerdisch-Nederlandse filmmaker, die diverse prijswinnende documentaires maakte, zoals Sniper of Kobani (2015), The Call (2013), Yezidi Girls (2016) en Radio Kobani (2016).

Moderator: Eelco Bosch van Rosenthal

Redactie: Ianthe Mosselman


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...