Orkaan Irma: Duidelijkheid gevraagd aan Europese Commissie over Europese steun

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op dinsdag 12 september 2017, 2:56.

Er is de nodige onduidelijkheid over de hulp die de EU kan bieden voor de wederopbouw van de Caribische gebieden die getroffen werden door Orkaan Irma. Dit heeft onder meer te maken met de verschillen in de juridische status van de getroffen eilanden. Het Franse Saint-Martin is volwaardig onderdeel van de Europese Unie, anders dan bijvoorbeeld Sint-Maarten, Saba, Sint Eustatius, de Britse Maagdeneilanden of het Franse Saint-Barthélemy. Samen met mijn collega Thierry Cornillet heb ik de Europese Commissie gevraagd om inzichtelijk te maken welke Europese steun voor de verschillende getroffen gebieden beschikbaar is. Zie hieronder de volledige brief aan de heer Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Straatsburg, 12 september 2017

Geachte Voorzitter,

De eilanden Sint-Maarten en Saint-Barthélemy werden naast een aantal andere gebieden hard geraakt door orkaan Irma. De opgemaakte balans is hard en wreed, de humanitaire en materiële schade is groot.

Naast het bieden van noodhulp, is het belangrijk om onmiddellijk na te denken over de wederopbouw.

De Europese Unie heeft specifieke instrumenten opgericht om de getroffen gebieden te helpen. Deze zijn belangrijk voor de financiering van een aantal uitgaven, waaronder de wederopbouw van de kritieke infrastructuur. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het 11e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) kunnen ook worden gebruikt om de wederopbouw te financieren. Wij nodigen derhalve de autoriteiten in de betrokken gebieden uit om samen te werken met de desbetreffende diensten van de Europese Commissie die we u vragen daartoe te mobiliseren.

Het proces om het Solidariteitsfonds te activeren en tot betalingen te komen kan lang kijken te duren. We rekenen op uw actieve steun, zodat elke betrokken instelling haar werkzaamheden op een correcte maar snelle manier uitvoert. Snelle toekenning en uitbetaling van middelen is een absoluut criterium voor de geloofwaardigheid van de Unie.

We zijn ons ervan bewust dat er verschillen bestaan ​​in de juridische status van de getroffen gebieden. Een geografisch deel van het eiland Sint-Maarten is bijvoorbeeld een ultraperifeer gebied (Saint-Martin, UPG). Het andere geografische deel (Sint Maarten) heeft de status van Landen en Gebieden Overzee (LGO) en is geassocieerd met de Europese Unie.

Wij raden u daarom aan om een ​​officiële mededeling uit te brengen over de inzet uit solidariteit van de Europese Unie en, indien mogelijk, de specifieke instrumenten en steunfondsen te specificeren die kunnen worden ingezet voor elk gebied dat door orkaan Irma werd getroffen.

Dit is een gelegenheid om aan onze medeburgers te laten zien dat de Europese Unie solidair is en beschikt over de instrumenten om dit te verwezenlijken.

Deze ramp onderstreept de noodzaak van een gezamenlijk Europees optreden in de strijd tegen klimaatverandering, maar ook om ons aan te passen aan de gevolgen daarvan, die in toenemende name gevoeld werden in onze kwetsbaardere ultraperifere regio’s en de landen en gebieden overzee.

Hoogachtend,

Thierry Cornillet

Lid van het Europees Parlement (Frankrijk, Parti radical)

Matthijs van Miltenburg

Lid van het Europees Parlement (Nederland, D66)