Terugblik op de plenaire vergadering: Staat van de Unie, WiFi4EU, gasvoorziening

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 15 september 2017.

Access to video: Hoogtepunten van de plenaire vergadering

(Duur van de video:59)

5 cijfers om te onthouden deze week: van Staat van de Unie tot bossen

Het Staat van de Unie i-debat, gratis wifi in openbare ruimtes, waarborging van de gasvoorziening en de aanpak van de jeugdwerkloosheid stonden deze week op de agenda in Straatsburg i.

"De wind is terug in de zeilen van Europa", zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i, tijdens het debat over de op woensdag. Juncker kondigde voorstellen aan voor een Europese minister van Financiën, legale migratie, cyberveiligheid, internationale handel en de defensie-unie. Hij stelde verder voor om het voorzitterschap van de Europese Raad i en de Europese Commissie i te combineren.

Access to video:

(Duur van de video:2:35)

Debat over de Staat van de Unie

Jeugdwerkloosheid

Op woensdag keurde het Parlement een extra € 500 miljoen goed voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Wapenexport

De leden riepen op tot een strengere controle op de wapenuitvoer in een resolutie die op woensdag werd aangenomen.

WiFi4EU

Op dinsdag keurden de leden een nieuwe regeling goed voor gratis wifi in openbare ruimten.

Access to video:

(Duur van de video:1:26)

Wifi voor iedereen: de kloof wordt gedicht

Herstellingen na aardbevingen in Italië

Het Parlement gaf goedkeuring aan 1,2 miljard euro voorherstelwerkzaamheden na de aardbevingen in Midden-Italië in 2016 en 2017.

Nieuwe commissie terrorismebestrijding

Op dinsdag besloot het Parlement over de leden van de nieuwe bijzondere commissie voor terrorismebestrijding. De commissie koos donderdag tijdens haar eerste vergadering Nathalie Griesbeck (ALDE, FR) als voorzitter.

EU-gasvoorziening

Volgens nieuwe maatregelen die dinsdag zijn goedgekeurd, kunnen lidstaten die geconfronteerd worden met een gastekort, zich beroepen op leveringen uit andere EU-landen. De EU importeert tweederde van haar aardgas. De belangrijkste leveranciers zijn Rusland, Noorwegen en Algerije.

Access to video:

(Duur van de video:1:30)

Meer solidariteit bij gastoevoer

Bescherming van de bossen

De leden keurden woensdag plannen goed om EU-landen de uitstoot die door ontbossing wordt veroorzaakt, te laten compenseren. Bossen zijn van cruciaal belang in de bestrijding van klimaatverandering en om de CO2-uitstoot te absorberen.

Toegankelijkheid

Mensen met een handicap moeten toegang hebben tot belangrijke producten en diensten, zoals telefoons en bankdiensten volgens een ontwerpwet die op donderdag werd goedgekeurd. Ongeveer 80 miljoen mensen in de EU hebben een handicap en dit aantal zal naar verwachting groeien.

Walvisvangst in Noorwegen

Noorwegen moet zijn walvisjacht stoppen en de EU moet ervoor zorgen dat er geen walvisvlees in de havens wordt overgeslagen. Noorwegen heeft de afgelopen dertig jaar meer dan 13.000 walvissen gedood.

Meer over de plenaire vergadering

Het Europees Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20170911STO83547

Gecreëerd: 15-09-2017 - 12:05