Handelsovereenkomst tussen de EU en Canada treedt in werking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 20 september 2017.

Op donderdag, 21 september, treedt de Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA) voorlopig in werking.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker i verwelkomde deze mijlpaal in het handelsbeleid van de EU: "Deze overeenkomst omvat alles wat we van ons handelsbeleid verwachten — een instrument voor groei ten dienste van de Europese ondernemingen en burgers, maar ook een instrument om onze waarden uit te dragen, de globalisering in goede banen te leiden en aan de regels voor de wereldhandel vorm te geven.

Dit handelsakkoord is onderworpen aan een grondige parlementaire toetsing die de toegenomen belangstelling van de burgers voor het handelsbeleid weerspiegelt. De intense discussies over CETA tijdens dit proces zijn een bewijs van het democratisch karakter van de Europese besluitvorming en ik verwacht van de lidstaten dat zij in het kader van de lopende nationale ratificatieprocessen van de overeenkomst een inclusieve en diepgaande discussie voeren.

Nu is het tijd voor onze ondernemingen en burgers om het beste te halen uit deze kans. Het is tijd voor iedereen om in te zien hoe ons handelsbeleid tastbare voordelen kan opleveren voor iedereen".

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i zei hierover: "Er zijn veranderingen op til voor onze exporteurs. De voorlopige inwerkingtreding van deze overeenkomst stelt bedrijven en burgers in de EU in staat onmiddellijk de voordelen ervan te plukken.

Dit is een positief signaal voor de wereldeconomie met het potentieel om de economische groei te stimuleren en banen te scheppen.CETA is een moderne en progressieve overeenkomst die ons engagement voor vrije en eerlijke handel op basis van waarden onderstreept.Zij helpt ons vorm te geven aan de globalisering en aan de regels die van toepassing zijn op de wereldhandel.

Bovendien onderstreept CETA ons sterk engagement voor duurzame ontwikkeling en beschermt zij het vermogen van onze regeringen om in het algemeen belang te reguleren. Daarnaast vormt deze overeenkomst een aanzienlijke versterking van onze betrekkingen met Canada, een strategische partner en bondgenoot waarmee wij nauwe historische en culturele banden hebben."

De voorlopige toepassing van CETA op 21 september volgt op de goedkeuring ervan door de EU-lidstaten i in de Raad en door het Europees Parlement.

De overeenkomst treedt evenwel pas volledig en definitief in werking na de ratificatie door alle EU-lidstaten. De Commissie zal met de EU-lidstaten en Canada samenwerken om te zorgen voor een vlotte en effectieve uitvoering.

Wat zal CETA doen?

CETA biedt Europese bedrijven van elke omvang nieuwe kansen om uit te voeren naar Canada. De overeenkomst zal EU-bedrijven 590 miljoen euro per jaar besparen, die momenteel worden betaald aan douanerechten op goederen die naar Canada worden uitgevoerd. Met ingang van 21 september verwijdert CETA de douanerechten op 98 % van de producten (tarieflijnen) die de EU met Canada verhandelt. Ook krijgen Europese bedrijven de beste mogelijkheden die ooit werden geboden aan bedrijven van buiten Canada om mee te dingen naar contracten voor Canadese overheidsopdrachten — niet alleen op federaal niveau maar ook op provinciaal en gemeentelijk niveau.

De overeenkomst zal met name gunstig zijn voor de kleinere ondernemingen, die de meeste moeite hebben met de kosten van de administratieve rompslomp die de uitvoer naar Canada met zich meebrengt. Kleinere bedrijven zullen tijd en geld besparen, bijvoorbeeld door dubbele vereisten voor de toetsing van producten, langdurige douaneprocedures en hoge juridische kosten te vermijden. Autoriteiten in de lidstaten die zich bezighouden met de bevordering van de uitvoer staan klaar om bedrijven te helpen overzees te gaan exporteren, het bestaande handelsverkeer verder uit te bouwen en investeringen aan te trekken.

Terwijl CETA nieuwe mogelijkheden zal scheppen voor Europese landbouwers en voedselproducenten, zullen de gevoelige sectoren van de EU volledig worden beschermd. De EU heeft in beperkte, afgemeten mate haar markt verder opengesteld voor bepaalde concurrerende Canadese producten en tegelijkertijd gezorgd voor een betere toegang tot de Canadese markt voor belangrijke Europese exportproducten. Hierbij gaat het onder meer om kaas, wijn en gedistilleerde dranken, fruit en groenten, en verwerkte producten. CETA zal ook 143 Europese "geografische aanduidingen", kwalitatief hoogwaardige regionale voedings- en drankproducten, beschermen in Canada.

Ook de 500 miljoen consumenten in de EU zullen profiteren van CETA. Dankzij deze overeenkomst zullen zij een ruimere keuze hebben aan producten die allemaal aan de Europese normen voldoen, aangezien de toegang tot de EU-markt voorbehouden is aan producten en diensten die aan alle EU-regels voldoen. CETA verandert niets aan de EU-regelgeving inzake voedselveiligheid, met inbegrip van de regelgeving inzake ggo's en het verbod op met hormonen behandeld rundvlees.

De overeenkomst biedt ook meer rechtszekerheid in de diensteneconomie, meer mobiliteit voor werknemers, en een kader voor de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, van architecten tot kraanmachinisten.

Bovendien kunnen de lidstaten openbare diensten blijven organiseren zoals zij dat wensen. Een gezamenlijk uitleggingsinstrument, dat rechtskracht heeft, heeft dit en andere onderwerpen verder verduidelijkt. Het geeft duidelijk en ondubbelzinnig aan wat Canada en de EU in een aantal artikelen van CETA zijn overeengekomen.

Procedure en volgende stappen

De EU en Canada hebben CETA ondertekend op 30 oktober 2016, na de goedkeuring van de lidstaten van de EU in de Raad. Op 15 februari heeft het Europees Parlement ook zijn goedkeuring aan het voorstel gehecht. Op 16 mei 2017 heeft Canada CETA geratificeerd. Hiermee werd het pad geëffend voor de voorlopige toepassing zodra Canada alle nodige uitvoeringsbepalingen had vastgesteld.

CETA zal volledig worden toegepast wanneer alle EU-lidstaten het akkoord volgens hun respectieve grondwettelijke voorschriften zullen hebben geratificeerd. Op het moment dat CETA volledig van kracht is geworden, komt een nieuw en verbeterd stelsel van investeringsgerechten in de plaats van het huidige mechanisme voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) dat is opgenomen in vele bilaterale handelsovereenkomsten die in het verleden door de regeringen van de EU-lidstaten zijn onderhandeld. Het nieuwe mechanisme zal transparant zijn en niet steunen op ad-hoctribunalen.

Achtergrond

Het kader voor de betrekkingen tussen de EU en Canada is opgenomen in de overeenkomst inzake een strategisch partnerschap (SPA), die voorziet in versterkte samenwerking op strategische terreinen van gemeenschappelijk belang en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, zoals klimaat, veiligheid en het buitenlands en veiligheidsbeleid. De overeenkomst inzake een strategisch partnerschap wordt sinds 1 april 2017 voorlopig toegepast en biedt samen met CETA een nog verdere verdieping van de betrekkingen tussen de EU en Canada.

De vrijhandelsovereenkomsten van de EU hebben bewezen de Europese groei en werkgelegenheid te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het handelsakkoord tussen de EU en Zuid-Korea. Sinds de inwerkingtreding ervan in 2011 is de uitvoer van de EU naar Zuid-Korea met meer dan 55 % gestegen, is de uitvoer van bepaalde landbouwproducten met 70 % gestegen, is de verkoop van auto's uit de EU in Zuid-Korea verdrievoudigd en is het handelstekort omgeslagen in een overschot. Deze overeenkomst is ook een aantal jaren na de ratificatie ervan op EU-niveau voorlopig van toepassing geweest, in afwachting van de ratificatie door alle EU-lidstaten.

31 miljoen banen in Europa zijn afhankelijk van export. Gemiddeld is elk miljard euro aan extra uitvoer goed voor 14 000 arbeidsplaatsen in de EU.

Meer informatie:

Factsheet: CETA-overzicht

Factsheet: De globalisering vormgeven

Factsheet: De belangen van de EU — 6 waarborgen

Factsheet: Duurzame ontwikkeling

Brochure: de voordelen van CETA

CETA-gids voor bedrijven

Factsheet: Voordelen voor de landbouw

Gevolgen van CETA voor België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden

CETA in uw stad - een interactieve kaart met informatie over de handel met Canada in lokale gemeenschappen in heel Europa

Factsheet: In cijfers: de handel tussen de EU en Canada

Factsheet: Het onderhandelingsproces

Ratificeringen door de lidstaten

De volledige tekst van CETA

Ontmoet de kampioenen van CETA: ontdek waarom deze kleine bedrijven in de EU profiteren van CETA

Nog meer informatie

IP/17/3121

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail