Verordening 2017/1601 - Instelling van het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO), de EFDO-garantie en het EFDO-garantiefonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 28 september 2017 tot 31 juli 2021.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2017/1601 van het Europees Parlement en de Raad van 26 september 2017 tot instelling van het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO), de EFDO-garantie en het EFDO-garantiefonds

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2017/1601 of the European Parliament and of the Council of 26 September 2017 establishing the European Fund for Sustainable Development (EFSD), the EFSD Guarantee and the EFSD Guarantee Fund
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2017/1601
Origineel voorstel COM(2016)586 NLEN
Celex-nummer i 32017R1601

3.

Key dates

Document 26-09-2017; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 27-09-2017; PB L 249 p. 1-16
Ondertekening 26-09-2017
Inwerkingtreding 28-09-2017; in werking datum publicatie +1 zie art 23
Deadline 31-03-2018; zie art 16.3
31-05-2018; zie art 16.3
30-06-2019; zie art 14.4
31-12-2019; Heroverweging zie art 17
Einde geldigheid 31-07-2021; opgeheven door 32021R0947

4.

Wettekst

27.9.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 249/1

 

VERORDENING (EU) 2017/1601 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 26 september 2017

tot instelling van het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO), de EFDO-garantie en het EFDO-garantiefonds

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 209, lid 1, en artikel 212, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Externe Investeringsplan (EIP) van de Unie voorziet in de oprichting van het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO) als zijn eerste pijler, in combinatie met technische bijstand als zijn tweede pijler en verbetering van het investeringsklimaat en het algemene beleidsklimaat in partnerlanden als zijn derde pijler.

 

(2)

Het EFDO heeft tot doel om investeringen te ondersteunen in Afrika en de nabuurschap van de Unie als een middel om bij te dragen tot de verwezenlijking van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN) („agenda 2030”), in het bijzonder de uitbanning van armoede, alsook de verbintenissen uit hoofde van het recentelijk herziene Europese nabuurschapsbeleid. Door het ondersteunen van dergelijke investeringen beoogt het EFDO de specifieke sociaal-economische grondoorzaken van migratie, met inbegrip van irreguliere migratie, aan te pakken, en bij te dragen aan de duurzame herintegratie van migranten die terugkeren naar hun land van herkomst en aan het versterken van de doorreis- en gastgemeenschappen. Als onderdeel van het EIP moet het EFDO ook bijdragen tot de uitvoering van de klimaatovereenkomst van Parijs (overeenkomst van Parijs).

 

(3)

Investeringen uit hoofde van het EFDO moeten de inspanningen aanvullen en versterken die worden geleverd in het kader van het migratiebeleid van de Unie met derde landen, in voorkomend geval met inbegrip van de tenuitvoerlegging van het nieuwe partnerschapskader met derde landen in het kader van de Europese migratieagenda.

 

(4)

Het EFDO moet berusten op de doelstellingen van het externe optreden van de Unie als omschreven in artikel 21 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) en van het Uniebeleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking als omschreven in artikel 208 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU). Daarnaast moet het EFDO investeerders en particuliere ondernemingen, met name micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, in staat stellen op meer efficiënte wijze bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling in partnerlanden, in overeenstemming met het ontwikkelingsbeleid van de Unie en het Europese nabuurschapsbeleid. Het EFDO moet voor maximale additionaliteit zorgen, marktfalen en suboptimale investeringssituaties aanpakken, innoverende producten leveren en middelen aantrekken uit de particuliere sector. EFDO-verrichtingen moeten zich duidelijk onderscheiden van en een aanvulling vormen op andere ondersteuning, zoals de verrichtingen van de Europese Investeringsbank (EIB) in het kader van het mandaat voor externe leningen, het EIB-initiatief voor economische veerkracht en de investeringsfaciliteit die is vastgesteld in het kader van de Partnerschapsovereenkomst tussen de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (2) (ACS-EU-Partnerschapsovereenkomst) (ACP-investeringsfaciliteit). Ook moeten de EFDO-verrichtingen een aanvulling vormen op de bestaande activiteiten van andere in aanmerking komende financiële instellingen.

 

(5)

Het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.