Commissie terug naar tekentafel voor voorstel hormoonverstorende stoffen

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 4 oktober 2017.

Zojuist blokkeerde het Europees Parlement opnieuw het voorstel van de Europese Commissie over de wetenschappelijke criteria om hormoonverstorende stoffen te identificeren. De stoffen, die bijvoorbeeld in pesticiden, cosmetica, speelgoed en voedselverpakkingen zitten, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de volksgezondheid.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: “De Europese Commissie rotzooit al jaren met de criteria voor hormoonverstorende stoffen. Ook het huidige voorstel rammelt. Het parlement spreekt vandaag terecht haar veto uit. De volksgezondheid moet altijd voorop staan, zeker als het om kwetsbare groepen als baby’s, zwangere vrouwen en kinderen gaat. Het is teleurstellend dat de Commissie het zo ver heeft laten komen.”

Volksgezondheid voorop

De Europese Commissie zou al voor 2013 met wetenschappelijke criteria komen. Na jarenlang dralen daagde Zweden de Commissie uiteindelijk voor het Europees Hof wegens nalatenschap. Op initiatief van Gerbrandy sloot het Europees Parlement zich bij deze rechtszaak aan. Gerbrandy: “De uitspraak van het Hof was snoeihard. De Commissie maakte volksgezondheidsrisico's ondergeschikt aan economische belangen. Terwijl het vaststellen van de wetenschappelijke criteria niets te maken heeft met een afweging van economische belangen. Het hadden puur wetenschappelijke criteria moeten zijn, geen politieke.”

Maas in de wet

Nu, ruim vier jaar later, komt de Commissie opnieuw met een voorstel. Hoewel er verbeteringen zijn, zitten er nog steeds haken en ogen aan omdat er uitzonderingen aan de criteria zijn geplakt. Gerbrandy: “De Commissie heeft met het huidige voorstel een maas in de wet gecreëerd. Dat is ontoelaatbaar. Eerst moeten wij exact weten wat er onder hormoonverstorende stoffen wordt verstaan. Geen uitzonderingen en geen gesjoemel met onze volksgezondheid.”