Schengen: slimme grenzen voor meer veiligheid (video)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 25 oktober 2017.

Access to video: Slimmere grenzen voor Europa

(Duur van de video:2:)

Om de veiligheid in de EU te vergroten, gaat de EU gebruikmaken van een nieuw in- en uitreissysteem aan de buitengrenzen van het Schengengebied i. Bekijk onze video voor meer informatie.

Het toenemend aantal niet-EU-burgers dat het Schengengebied binnenkomen en de toegenomen veiligheidsproblemen aan de buitengrenzen, zijn aanleiding geweest voor de ontwikkeling van nieuwe regels voor het beheer van de buitengrenzen van het Schengengebied.

Het inreis-uitreissysteem

Het nieuwe inreis-uitreissysteem (EES) registreert informatie over binnenkomst, uitreis en weigering van binnenkomst van niet-EU-onderdanen, zowel van visumplichtige als van visumvrijgestelde reizigers.

Dit systeem zal de grenscontroles versnellen en verbeteren aangezien het de afstempeling van paspoorten vervangt met een elektronisch systeem dat gegevens van de reiziger opslaat. Het systeem moet het makkelijk maken om personen die de toegestane verblijfsduur hebben overschreden, te identificeren of om identiteitsfraude vast te stellen.

Het EES moet ervoor zorgen dat de geautoriseerde duur van een verblijf in het Schengengebied wordt nageleefd (90 dagen per 180 dagen).

De rapporteur van het verslag, Agustín Díaz de Mera García Consuegra (EVP, ES) , zei dat het nieuwe systeem kan helpen om terroristen te ontmaskeren: "Een methode is dat de autoriteiten en de staatsveiligheid toegang hebben tot deze gegevens en door deze te vergelijken met andere informatie, kunnen snel waarschuwingen worden afgegeven. Het zal makkelijker worden om een aanslag zoals die op de kerstmarkt in Berlijn, te voorkomen. Na die aanslag werd namelijk ontdekt dat de dader vijftien verschillende identiteiten had gebruikt."

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171023STO86604

Gecreëerd: 25-10-2017 - 11:53