Raad Landbouw en Visserij, 6/11/2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 6 november 2017.

Videobeelden van de zitting van de Raad Landbouw en Visserij van 6 november 2017

Voornaamste resultaten

Livestreaming

Livestreaming

6 november 2017

10:10 Openbare zitting

17:10 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Handel

De Raad werd door de Commissie geïnformeerd over de stand van zaken in verband met handelsgerelateerde landbouw­vraagstukken, en met name over de onderhandelingen met Mexico, met de Mercosur en binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ministers waren ingenomen met de geboekte vooruitgang, maar gaven ook uiting aan hun bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van vrijhandels­overeenkomsten voor gevoelige landbouwproducten zoals rundvlees, ethanol en suiker. Ook moedigden zij de Commissie ertoe aan de lidstaten nog nauwer bij de onderhandelingen te betrekken.

"Handelsovereenkomsten zijn voor de Europese Unie van vitaal belang en kunnen onze landbouwers helpen gedijen op internationaal niveau. Wij willen ervoor zorgen dat bij elke toekomstige overeenkomst naar behoren rekening wordt gehouden met de gevoeligheden van de landbouwsector, onze landbouwers worden beschermd en hun concurrentie­vermogen wordt vergroot."

Tarmo Tamm, minister van Plattelandszaken van de Republiek Estland

Duurzaam bodembeheer

Het voorzitterschap verstrekte informatie over het resultaat van de conferentie op hoog niveau over bodems voor duurzame voedselproductie en ecosysteemdiensten, die in oktober in Tallinn plaatsvond. De ministers waren ingenomen met het initiatief, bogen zich over de vraag hoe het huidige hoge landbouw­productieniveau kan worden gecombineerd met een duurzaam beheer van landbouwgronden, en bespraken mogelijke strategieën ter bescherming van waardevolle landbouwgrond. De ministers gingen dieper in op het specifieke vraagstuk van bodemafdekking en verlies van landbouwgrond, in het besef dat de oplossingen grotendeels afhankelijk zijn van specifieke nationale kenmerken en dat de uitwisseling van beste praktijken moet worden aangemoedigd.

"Duurzaam bodembeheer speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de voedselzekerheid. Er zijn manieren om de duurzame intensivering van de voedselproductie te stimuleren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van landbouwgronden. Dit is mogelijk door, bijvoorbeeld, kennisoverdracht en innovatie. Het is ook belangrijk het bewustzijn te vergroten en landbouwers extra stimulansen te bieden via steunmaatregelen. Deze elementen moeten in aanmerking worden genomen in het toekomstige GLB."

Tarmo Tamm, minister van Plattelandszaken van de Republiek Estland

Pesticiden

De Commissie heeft de Raad geïnformeerd over de resultaten van haar verslag over het duurzaam gebruik van pesticiden. Tijdens het debat na de presentatie wisselden de ministers ideeën uit over huidige en toekomstige maatregelen ter verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden en over de vraag hoe meer vaart achter de toepassing van de beginselen van geïntegreerde gewasbescherming kan worden gezet.

"Het duurzaam gebruik van pesticiden belangt onze burgers aan.Zij willen niet alleen veilig voedsel, maar ook voedsel dat met het grootste respect voor de menselijke gezondheid en het milieu wordt geproduceerd. Wij willen de huidige situatie verbeteren zodat de gezondheid van onze burgers in de gehele EU beter wordt beschermd."

Tarmo Tamm, minister van Plattelandszaken van de Republiek Estland

Commissieverslag over het duurzaam gebruik van pesticiden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Andere agendapunten

De ministers werden ook geïnformeerd over het resultaat van de top over producten van gelijke kwaliteit voor allen en het resultaat van de vergadering van de Visegrad-groep van 21 september, en in het bijzonder de beraadslagingen van de groep over de richtlijn hernieuwbare energie en het lopende BIOEAST-initiatief op het gebied van kennisgebaseerde landbouw, aquacultuur en bosbouw in de bio-economie.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3571

Brussel

6 november 2017

Voorbereidende documenten

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 6 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Landbouw en Visserij, 6 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers