Raad Algemene Zaken, 20 november 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 november 2017, 14:31.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken op 20 november 2017 in Brussel

Livestreaming

Livestreaming

20 november 2017

8:30 Aankomsten

9:30 Openbare zitting

12:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

De Raad is de voorbereiding van de Europese Raad van december begonnen met de bespreking van een voorlopige agenda. Tijdens die bijeenkomst zullen de EU-leiders zich naar verwachting buigen over defensieaangelegenheden en conclusies aannemen over sociale zaken, onderwijs en cultuur. De staatshoofden en regeringsleiders zullen in het kader van de Leidersagenda een thematisch debat over het migratiebeleid houden.

De ministers bespraken ook de uitvoering van de conclusies van de Europese Raad van oktober en met name de financiering van het onderdeel Noord-Afrika van het EU-trustfonds.

In het kader van de jaarlijkse wetgevingsplanning wisselden de ministers van gedachten over het werkprogramma van de Commissie voor 2018. De Raad Algemene Zaken zal naar alle waarschijnlijkheid in december instemmen met een gezamenlijke verklaring over de EU-wetgevingsprioriteiten voor 2018, die vervolgens in de marge van de Europese Raad in december zal worden ondertekend door de voorzitters van de 3 instellingen.

De Raad besprak de vorderingen met de uitvoering van het Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven.

Ter voorbereiding van het Europees Semester 2018 stelde het Estse voorzitterschap samen met het aantredende Bulgaarse voorzitterschap de routekaart voor het Europees Semester 2018 voor. Daarin staat hoe te werk zal worden gegaan in de rest van 2017 en de eerste helft van 2018.

De Raad nam conclusies aan over betere cyberbeveiliging in de EU. "Cybercriminaliteit en van staatswege gesteunde kwaadwillige cyberactiviteiten vormen een van de belangrijkste wereldwijde dreigingen voor onze samenlevingen en economieën. Er gaat op wereldschaal al jaarlijks ongeveer € 400 miljard verloren vanwege cyberaanvallen. Hieruit blijkt duidelijk dat de EU de beschikbare instrumenten moet inzetten om te zorgen voor meer stabiliteit in de cyberruimte en te reageren op grootschalige cyberincidenten. De EU moet simpelweg een stap voor blijven", zei Matti Maasikas, Ests viceminister van Europese Zaken en voorzitter van de Raadszitting van vandaag. Maasikas voegde eraan toe dat "meer inspanningen en investeringen in cyberbeveiliging absoluut noodzakelijk zijn om een sterke en betrouwbare digitale eengemaakte markt voor onze burgers op te bouwen".

EU scherpt cyberbeveiliging aan

De Raad nam conclusies aan over "Digital for Development", d.w.z. het opnemen van digitalisering in de externe dimensie van het EU-beleid, met name inzake ontwikkelingssamenwerking. Digitalisering geeft immers aanleiding tot nieuwe groeikansen in ontwikkelingslanden. De lidstaten zien uit naar concrete stappen in de uitvoering van digitalisering voor ontwikkeling, onder meer via te bereiken doelen in het kader van de top van het Oostelijk Partnerschap op 24 november en de top EU-Afrika op 29 en 30 november.

"Digital for Development" - conclusies

De Raad nam ook regelgeving aan ter invoering van een inreis-uitreissysteem voor de registratie van informatie in verband met onderdanen van derde landen die de buitengrenzen van het Schengengebied overschrijden. "Het inreis-uitreissysteem zal bijdragen tot betere controles aan de buitengrenzen, beter in kaart brengen wie de toegestane verblijfsduur heeft overschreden, en de strijd tegen terrorisme versterken", zei Ests Minister van Binnenlandse Zaken Andres Anvelt.

Inreis-uitreissysteem: definitieve aanneming door de Raad

Cyberbeveiliging

Naar verwachting zal de Raad voorts zonder debat conclusies over cyberbeveiliging aannemen.

Europese Raad, 14-15 december

Europees Semester

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3578

Brussel

20 november 2017

Vooraf (documenten)

Indicatief programma - Raad Algemene Zaken en Raad Algemene Zaken (art. 50), 20 november 2017

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Algemene Zaken, 20 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Algemene Zaken, 20 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Algemene Zaken, 20 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers