Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 20-21 november 2017 - Voornaamste resultaten, 21/11/2017

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 21 november 2017, 18:30.

Highlights of the Education, Youth, Culture and Sports Council meeting of 20 and 21 November 2017

Livestreaming

Livestreaming

20 november 2017

10:20 Openbare zitting

11:00 Openbare zitting

14:45 Persconferentie

15:45 Openbare zitting

21 november 2017

10:00 Openbare zitting

11:55 Openbare zitting

12:15 Openbare zitting

15:00 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten, 21/11/2017

"Europa draait niet louter om de economie en de eengemaakte markt, maar ook om wat we creëren, wat we lezen, waar we naar luisteren, welke sporten we beoefenen. Cultuur, kunst en sport vormen het bindmiddel van onze samenlevingen. Zij geven een gevoel van verbondenheid en dragen bij tot gezonde, inclusieve en hechte samenlevingen. In deze moeilijke tijden voor Europa is het des te belangrijker dat we op alle niveaus een extra inspanning leveren teneinde de deelname van burgers aan die activiteiten aan te moedigen. Ik ben ervan overtuigd dat de twee teksten met conclusies die we vandaag hebben aangenomen, namelijk over toegang tot cultuur langs digitale weg en over de rol van coaches in de samenleving, ons zullen helpen om die doelstellingen te bereiken."

Indrek Saar, minister van Cultuur van Estland, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad waarneemt

Cultuur / Audiovisuele sector

De Raad hield een gedachtewisseling over de wijze waarop cultuur kan bijdragen om Europese samenlevingen hechter te maken. De ministers bespraken met name wat gezamenlijk op Europees niveau kan worden gedaan teneinde de maatregelen op nationaal niveau te versterken, alsmede de specifieke rol van organisaties voor cultuur en erfgoed.

De ministers werden ook ingelicht over de stand van de onderhandelingen met het Europees Parlement over de herziening van de richtlijn audiovisuele mediadiensten, die betrekking heeft op de EU-wijde coördinatie van nationale wetgevingsvoorschriften over alle audiovisuele media, zowel traditionele tv-uitzendingen als diensten op aanvraag.

De Raad nam voorts conclusies aan over het bevorderen van de toegang tot cultuur langs digitale weg. De conclusies leggen de nadruk op de mogelijkheden die nieuwe technologieën de culturele organisaties bieden om zich beter toe te spitsen op een bestaand publiek of om een nieuw publiek aan te boren.

Sport

De ministers bespraken de belangrijkste uitdagingen voor de sport in de 21e eeuw. Zij bekeken hoe de samenwerking tussen de nationale overheden en sportorganisaties kan worden verbeterd teneinde doeltreffender in te spelen op problemen in verband met integriteit, bestuur en de bijdrage van sport aan de samenleving. Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), nam deel aan het debat in de Raad, en dit voor het eerst sinds deze Raadsformatie bestaat.

De Raad nam tevens conclusies aan over de rol van coaches in de samenleving, en een resolutie inzake de verdere ontwikkeling van de bestaande gestructureerde dialoog op hoog niveau tussen EU-instellingen, de overheden van de lidstaten en de sportwereld.

Voornaamste resultaten, 20/11/2017

Jeugdzaken

De Raad keurde een algemene oriëntatie goed over een ontwerpverordening betreffende het Europees Solidariteitskorps. Doel van de verordening is de cohesie, solidariteit en democratie in Europa te versterken door jongeren de mogelijkheid te bieden om als vrijwilliger of tegen betaling deel te nemen aan nuttige projecten in heel Europa.

Europees Solidariteitskorps: Raad bereikt algemene oriëntatie

De Raad nam conclusies aan over slim jeugdwerk. In de conclusies wordt geopperd gebruik te maken van digitale media en technologieën bij de ontwikkeling van jeugdwerkpraktijken, jeugdonderzoek en jeugdbeleid om in te spelen op de uitdagingen en kansen van het digitale tijdperk.

De ministers bespraken ook kwesties die jonge Europeanen zorgen baren en hoe de EU daarbij kan helpen. Het voorzitterschap zal de belangrijkste bevindingen van dit debat vermelden in een brief aan de voorzitters van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Mailis Reps, de Estse Minister van Onderwijs en Onderzoek, beklemtoonde hoe belangrijk het is jonge Europeanen te steunen en met hen in dialoog te treden:

"Als wij willen zorgen voor een mooie Europese toekomst, moeten wij weten wat jonge Europeanen bezighoudt en alles in het werk stellen om daar rekening mee te houden. Wij moeten er ook op toezien dat wij jongeren voorzien van de vaardigheden en instrumenten die zij nodig hebben om de arbeidsmarkt te betreden en hun leven te doen slagen in een snel veranderende wereld."

Onderwijs

De Raad nam conclusies aan over een nieuwe EU-agenda voor hoger onderwijs. De overkoepelende doelstelling is het hoger onderwijs te moderniseren, zodat het gelijke tred houdt met de snel veranderende omgeving.

De ministers namen ook conclusies aan over ontwikkeling van scholen en uitstekend onderwijs. De conclusies onderstrepen het belang van het waarborgen van hoogwaardig en inclusief onderwijs voor iedereen, het versterken van de positie van leerkrachten en schoolleiders, en het overschakelen op een effectievere, billijkere en efficiëntere bestuurscultuur.

De Raad nam een aanbeveling aan over het volgen van afgestudeerden om de lidstaten aan te moedigen en te steunen in hun streven naar meer en betere informatie over de activiteiten van afgestudeerden na het verlaten van het hoger onderwijs of beroepsonderwijs- en opleiding.

De conclusies en de aanbeveling volgen op mededelingen van de Commissie van 30 mei 2017 over ontwikkeling van scholen en uitstekend onderwijs en over een nieuwe EU-agenda voor hoger onderwijs.

Informatie over de zitting

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport over jeugdzaken en onderwijs (20 november) en over cultuur en sport (21 november)

Zitting nr. 3577

Brussel

20 november 2017

Vooraf (documenten)

Indicatief programma - Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 20-21 november 2017

Voorlopige agenda - Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 20-21 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport, 20‑21 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR


1.

Relevante EU dossiers