Zitting van het interministerieel comité EU‑Canada, 04/12/17, 4 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 4 december 2017, 17:01.

Videobeelden van de zitting van het interministerieel comité EU-Canada die op 4 december 2017 in Brussel plaatsvond

Voornaamste resultaten

De eerste zitting van het interministerieel comité EU-Canada vond op 4 december 2017 in Brussel plaats. Het comité keurde een gezamenlijke verklaring goed:

Gezamenlijke verklaring: "De EU en Canada: een progressief en dynamisch strategisch partnerschap" Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Wij zijn volledig gelijkgestemde partners en sinds de ondertekening van recente overeenkomsten zijn onze betrekkingen geëvolueerd naar een nog dieper en sterker partnerschap. Wij zijn beide vastberaden en verlenen in de eerste plaats steun aan multilateralisme en een op regels gebaseerde wereldorde. Het belang daarvan mag thans niet worden onderschat. Ons partnerschap is sterk en komt niet alleen onze burgers ten goede, maar ook een bepaalde opvatting van multilateralisme en van de wereld.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Uit Canadees oogpunt hechten wij zeer veel waarde aan ons partnerschap met de Europese Unie en waarderen wij nu meer dan ooit waar de Europese Unie voor staat in de wereld. Zij staat voor democratie en laat zich krachtig horen ter bevordering van de mensenrechten. De Europese Unie pleit met duidelijke stem voor een op regels gebaseerde wereldorde. Dat appreciëren wij, ondersteunen wij en daar zijn wij erg dankbaar voor. Wij kijken ernaar uit om in de komende dagen en maanden op al deze gebieden als bondgenoten samen te werken.

Chrystia Freeland, minister van Buitenlandse Zaken van Canada

Bilaterale betrekkingen EU-Canada

Het comité besloot de bilaterale samenwerking tussen de EU en Canada op te voeren. De samenwerking is een nieuw tijdperk ingetreden dankzij de voorlopige toepassing van de overeenkomst inzake een strategisch partnerschap (SPA) sinds 1 april 2017 en van de brede economische en handelsovereenkomst (CETA) sinds 21 september 2017.

Het comité besprak met name hoe de samenwerking op veiligheids- en defensiegebied kan worden geïntensiveerd op het vlak van bijvoorbeeld crisisbeheersing en veiligheid, cyberbeveiliging en de aanpak van hybride dreigingen.

De EU en Canada spraken ook af om samen te werken op het gebied van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes. Het comité kwam overeen dat de EU en Canada in 2018 gezamenlijk een bijeenkomst van de vrouwelijke ministers van Buitenlandse Zaken zullen voorzitten.

Het comité bekeek ook hoe de samenwerking EU-Canada in derde landen, in regio’s als Latijns‑Amerika, het Caribisch gebied en Afrika, kan worden versterkt.

Coördinatie van buitenlands beleid

Ook kwam een aantal belangrijke onderwerpen op de internationale agenda ter sprake, met name de situatie in Oost-Oekraïne, Syrië, Irak, Iran, Noord‑Korea, Venezuela en Myanmar/Birma.

Mondiale vraagstukken

De EU en Canada spraken over mondiale vraagstukken, waaronder klimaatverandering, mensenrechten en democratie en migratie en de bestrijding van terrorisme.

Plechtige ondertekening

In de marge van de zitting ondertekenden de EU en Canada een overeenkomst die de onderlinge uitwisseling van gerubriceerde informatie mogelijk maakt. Dankzij die overeenkomst kan hechter worden samengewerkt, onder meer in het kader van missies en operaties in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB).

Factsheet betrekkingen EU-Canada (EDEO)

Informatie over de zitting

4 december 2017