Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 7-8 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 7 december 2017, 18:30.

Livestreaming

Livestreaming

7 december 2017

10:15 Openbare zitting

14:50 Openbare zitting

17:00 Persconferentie

8 december 2017

10:10 Openbare zitting

14:15 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Videobeelden van de Raad (deel Volksgezondheid) van 8 december 2017 in Brussel

Volksgezondheid - 8 december 2017

De ministers van Volksgezondheid bespraken het farmaceutisch beleid in de EU, en met name de toekomst­perspectieven. Dit debat werd gehouden wegens de behoefte aan een groter evenwicht in de farmaceutische systemen in de EU en haar lidstaten.

De Raad nam conclusies aan over grensoverschrijdende aspecten in het alcoholbeleid. Daarin gaat aandacht uit naar grens­overschrijdende kwesties als etikettering, reclame via sociale media en het vervoer van alcoholhoudende dranken van het ene land naar het andere.

Ik ben tevreden dat de lidstaten vandaag duidelijk hebben laten verstaan dat de volksgezondheid belangrijker is dan de economische belangen. Europa heeft de hoogste alcoholconsumptie ter wereld, en ondervindt dus de meeste alcoholgerelateerde schade. De meeste instrumenten hiertegen zijn in handen van de lidstaten. Daarom hebben we de aandacht gericht op grensoverschrijdende kwesties die we doeltreffender zouden kunnen aanpakken door betere samen­werking tussen de lidstaten.

Jevgeni Ossinovski, voorzitter van de Raad en minister van Volksgezondheid en Arbeid van Estland

De Raad nam conclusies aan over "Gezondheid in de digitale samenleving - vooruitgang boeken met gegevens­gestuurde innovatie op gezondheids­gebied".

We hebben tijdens het Estse voorzitterschap hard gewerkt om digitale innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. Via kwaliteitsvolle en veilige e-diensten kunnen we de behandeling van patiënten verbeteren en de gezondheidszorgstelsels van de lidstaten efficiënter en duurzamer maken.

Jevgeni Ossinovski, voorzitter van de Raad en minister van Volksgezondheid en Arbeid van Estland

Videobeelden van de Raad (deel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid) van 7 december 2017 in Brussel

Werkgelegenheid en Sociaal Beleid - 7 december 2017

De Raad bepaalde zijn standpunt (algemene oriëntatie) inzake de toegankelijkheidsrichtlijn. Deze wet moet de toegankelijkheid van producten en diensten voor personen met een handicap aanzienlijk verbeteren.

Iedereen in Europa moet het leven ten volle kunnen leven en gelijke kansen krijgen om hun potentieel te verwezenlijken. Door de afspraak van vandaag zullen producten en diensten toegankelijker worden voor personen met een handicap, ouderen en personen met tijdelijke gezondheids­problemen. De huidige slimme technologie kan oplossingen bieden voor een veel inclusievere samenleving met een betere levenskwaliteit voor iedereen.

Kaia Iva, minister van Sociale Bescherming van Estland en voorzitter van de Raad

Toegankelijkheid van producten en diensten: Raad komt standpunt overeen (persmededeling, 07/12/2017)

De Raad bereikte een gedeeltelijk akkoord over zijn standpunt (partiële algemene oriëntatie) inzake de verordening betreffende de coördinatie van de socialezekerheids­stelsels. Het akkoord heeft betrekking op de hoofdstukken over prestaties bij langdurige zorg en gezinsbijslagen. Het moet zorgen voor meer arbeidsmobiliteit en voorziet in betere bescherming van de rechten van burgers in grensoverschrijdende situaties.

De Raad bereikte ook een akkoord over een richtlijn inzake het Verdrag betreffende maritieme arbeid, ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden van zeevarenden. De nadruk ligt op de bescherming van de rechten van zeevarenden in het geval van achterlating, en er wordt voorzien in garanties voor contractuele vorderingen naar aanleiding van overlijden of langdurige arbeidsongeschiktheid.

Betere arbeidsvoorwaarden voor zeevarenden: Raad keurt akkoord tussen sociale partners goed (persmededeling, 07/12/2017)

De Raad besprak de voortgang met de richtlijnen inzake gelijke behandeling en het evenwicht tussen werk en privéleven.

De ministers wisselden van gedachten over het Europees Semester 2018, naar aanleiding van het economisch pakket dat de Commissie in november presenteerde. De Raad keurde de sociale en werkgelegenheids­aspecten van de aanbeveling voor de eurozone goed.

De Raad nam conclusies aan over: "De toekomst van werk: making it e-Easy", "Versterken van gemeenschaps­gebaseerde ondersteuning en zorg voor zelfstandig leven" en "Aangescherpte maatregelen om horizontale gendersegregatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegen te gaan".

De Raad nam de richtlijn voor de bescherming tegen carcinogene of mutagene agentia op het werk formeel aan, om werknemers beter te beschermen tegen blootstelling aan 13 kankerverwekkende stoffen.

Blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia op het werk: Raad en Europees Parlement bereiken akkoord (persmededeling, 29/06/2017)

Informatie over de zitting

Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumenten­zaken over werk­gelegenheid en sociaal beleid (7 december) en over volksgezondheid (8 december)

Zitting nr. 3583

Brussel

7 december 2017

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 07-08 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 07-08 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevings­beraadslaging, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 07-08 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers