200 jaar Universiteit Gent: University for You (U4U) - deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat

Gent, België
© Anton Bussemaker
datum 21 december 2017 09:30 - 18:00
plaats Gent, België
locatie Verschillende locaties in (zie programma) Toon locatie
organisatie deBuren

In 1817 opende Willem I de universiteit van Gent; in 2017 werd dat uitgebreid gevierd. Het hele jaar stonden tal van activiteiten in de stad in het teken van het tweehonderdjarig bestaan van de universiteit en haar rol in de maatschappij. deBuren werkt mee aan het slotakkoord: een compleet dagprogramma dat zich afspeelt verspreid over meerdere locaties in het centrum van Gent en waarvoor ook een keynote spreker en enkele kunstenaars uit Nederland uitgenodigd zijn.

Dagprogramma

Locatie programma voormiddag en lunch: Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent; locaties vier publieke debatsessies: zie onderstaand programma; afsluitende plenaire bijeenkomst opnieuw in Het Pand.

  • 9u-9u30 - Onthaal
  • 9u30-10u - Welkomstwoord door UGent-rector Rik Van de Walle en korte historische duiding van de maatschappelijke dienstverlening aan de universiteit Gent gedurende de voorbije 200 jaar door historica Gita Deneckere.
  • 10u-10u30 - Analyse van de resultaten van de bevraging met de babbelboxcaravan* door Ann Buysse: wat is volgens de burger de maatschappelijke rol van de universiteit?
  • 10u30-12u - Vier keynote sprekers reflecteren elk over de rol van de universiteit rond één maatschappelijk thema. Jan Rotmans over duurzaamheid, Erik Swyngedouw over glocalisering, Bea Cantillon spreekt over werkbaar werk en Dirk Geldof gaat in op diversiteit. Rik Van Cauwelaert reflecteert over de thema’s heen. De keynote sprekers hebben de resultaten van de bevraging met de babbelboxcaravan op voorhand gekregen
  • 12u-13u - Duurzame lunch
  • 13u-16u - Break-out-sessies met debat met het publiek op 4 locaties en geleid door 4 moderatoren. Eén locatie/moderator per thema, als volgt:
    • Diversiteit (met keynote spreker Dirk Geldof)

    > Locatie: Gemeenteraadzaal, Stadhuis, Botermarkt 1

    • Duurzaamheid (met Jan Rotmans)

    > Locatie: Het Pand, Onderbergen 1

    Glocalisering (met Mark Swyngedouw)

    > Locatie: De Krook, zaal De Blauwe Vogel, Maria Makebaplein 1

    • Werkbaar werk (met Bea Cantillon)

    > Locatie: Provincieraadzaal, Gouvernementstraat 1

  • 16u-18u

    Plenaire slotsessie met wrap-up van de break-out-sessies en afsluitende keynote (Het Pand, Onderbergen 1).

    Vier (strip)tekenaars volgden het dagpogramma (waaronder elk één van de vier debatsessies) en deden beeldend verslag. Hun tekeningen worden tijdens de wrap-up van de debatsessies door de moderatoren getoond. De deelnemende tekenaars zijn uit Nederland Michiel van de Pol, Berend Vonk en Jelko Arts en uit Vlaanderen Lies Van Gasse.

    Afsluitende keynote speech door graaf Herman Van Rompuy

  • 18u - Duurzame receptie

*Babbelbox

Om het debat te stofferen worden de resultaten van het ‘babbelbox-onderzoek’ voorgesteld, een bottom-up, gezamenlijk co-creatie proces tussen wetenschappers en burgers. 10 maanden lang reed een ‘babbelbox in een caravan’ de straten in, hield halt, zette de deur open en liet een zo divers mogelijk publiek hun mening geven over de rol van de universiteit in de maatschappij. Deze laagdrempelige bevraging in een uitnodigende setting levert betrouwbare en valide data op, robuust, transparant en inclusies. Een open dialoog die toelaat de verwachtingen, percepties en prioriteiten die in de samenleving leven te leren kennen.

Organisatie: Universiteit Gent in samenwerking met deBuren. Gratis toegang, reserveren verplicht.


1.

Meer over...