Noord-Korea: EU stemt sanctielijsten af op jongste resolutie VN-Veiligheidsraad

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 8 januari 2018.

Bij Resolutie 2397 (2017) van de VN-Veiligheidsraad worden nieuwe sancties opgelegd aan Noord-Korea. Een deel daarvan wordt nu omgezet door de Raad i, die de tegoeden van 16 extra personen en 1 extra entiteit, namelijk het ministerie van de Volksstrijdkrachten, bevriest, en reisbeperkingen instelt.

Deze resolutie van 22 december 2017 is het antwoord van de VN-Veiligheidsraad op de aanhoudende inspanningen van Noord-Korea om, met onverholen minachting voor eerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad, kernwapens en ballistische raketten te ontwikkelen.

Met dit besluit komt het totaal aantal personen uit Noord-Korea tegen wie overeenkomstig VN-resoluties beperkende maatregelen werden getroffen uit op 79 en het aantal entiteiten op 54. Daarnaast zijn al 41 personen en 10 entiteiten op autonome wijze door de EU i aan de lijsten toegevoegd.

De Raad zal vaart maken met de omzetting van de andere sancties in Resolutie 2397 van de VN-Veiligheidsraad. Een aantal van deze maatregelen is al vervat in bestaande autonome sancties van de EU. Naar alle waarschijnlijkheid zal de EU de komende weken ook aanvullende autonome maatregelen goedkeuren.

De EU geeft uitvoering aan alle resoluties van de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de Noord-Koreaanse programma’s voor kernwapens, andere massavernietigingswapens en ballistische raketten. Voorts heeft de EU autonome beperkende maatregelen tegen Noord-Korea getroffen, ter aanvulling en versterking van het VN-sanctieregime.

De wetgevingsbesluiten werden aangenomen via de schriftelijke procedure. Ze worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie van 9 januari.