Ierse Taoiseach Varadkar spreekt in EP over toekomst van Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018.

De Taoiseach (premier) van Ierland wordt de eerste EU-leider die met Europarlementariërs in debat gaat over de toekomst van de EU. Woensdagochtend zal hij spreken in het Europees Parlement.

Het is de eerste in een serie debatten over de toekomst van de EU tussen de regeringsleiders van de EU en leden van het Europees Parlement.

Op uitnodiging van de voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, en de Conferentie van de voorzitters (leiders van de politieke fracties in het EP) zal dhr. Varadkar komen spreken en debatteren over de toekomst van Europa.

Voorzitter Tajani en premier Varadkar houden een gezamenlijke persconferentie op woensdag om 12:30 uur bij de officiële ingang van het Europees Parlement in Straatsburg.

Vooruitlopend op dit debat zei president Tajani: “De Europese burgers willen een ander Europa, dat concrete antwoorden kan geven op hun problemen. Vanaf het begin van mijn zittingsperiode, precies een jaar geleden, heb ik het belang onderstreept om Europa dichter bij de burgers te brengen en het Parlement - de enige rechtstreeks gekozen instelling - centraal te stellen in het debat over hun toekomst.”

“Door de Verklaring van Rome te ondertekenen heb ik namens dit Parlement een toezegging gedaan om ervoor te zorgen dat de wens om onze Unie te veranderen niet alleen op papier bestaat.”

“Ik wil Taoiseach Varadkar en andere leiders die zich reeds in de plenaire vergadering bereid hebben verklaard het woord te voeren, bedanken voor de waardevolle bijdrage die zij aan het debat zullen leveren. Het Parlement is het kloppend hart van de Europese democratie en moet de hoofdrolspeler zijn in een open dialoog tussen de leden van het Europees Parlement en de EU-leiders, zodat we onze reis samen kunnen voortzetten, sterker dan ooit tevoren ".

Klik hier om het debat live te volgen, woensdagmorgen om 10.30 uur.