LIBE - EMPL - PETI Joint Hearing on “Citizens’ rights after Brexit”, Brussel

Europees parlement in Brussel
Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen

The situation and rights of EU citizens in the UK and UK citizens in the Member States of the Union post Brexit is one of the most important issues in the Brexit negotiations between the United Kingdom and the European Commission.

The European Parliament has called for the withdrawal agreement to incorporate the full set of rights citizens currently enjoy and to ensure reciprocity, equity, symmetry and non-discrimination for EU citizens in the United Kingdom and UK citizens in the European Union.

On 1 February 2018 the Committee on Employment and Social Affairs, the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs and the Committee on Petitions will hold a public hearing to take stock of the situation on citizens' rights after the announcement in December 2017 that sufficient progress has been achieved in the negotiations for the withdrawal agreement.

Last updated: 31-01-2018


1.

Europees Parlement (EP)

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden i (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels i in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen i die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. De volgende verkiezingen zijn in 2024. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie i en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie i een beslissing over deze voorstellen neemt.

2.

EP-Commissie Werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met het werkgelegenheidsbeleid en sociaal beleid (waaronder arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid), het beleid voor beroepsopleidingen en het vrije verkeer van werknemers.

3.

EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met de rechten van de burgers van de EU, bestrijding van discriminatie, vrij verkeer van personen, asiel en migratie en de samenwerking bij de rechtsgang.

Deze commissie telt 69 leden. De belangrijkste taak van de commissie is de wetgeving en het democratisch toezicht op het beleid dat de Europese Unie in staat stelt haar burgers vrijheid, veiligheid te bieden. Hierbij zorgt de commissie ervoor dat de waarden uit het EU-Handvest van de grondrechten i in de gehele Europese Unie worden gehandhaafd.

4.

EP-Commissie Verzoekschriften (PETI)

Deze parlementaire commissie i behandelt verzoekschriften i die zijn ingediend door inwoners van de Europese Unie. Het indienen van verzoekschriften bij het Europees Parlement is één van de grondrechten van Europese burgers (art. 227 van het Verdrag betreffende de werking van de EU). De commissie onderhoudt tevens de contacten van het parlement met de Europese Ombudsman i.

De commissie bestaat uit 35 leden. De commissieleden vergaderen regelmatig over ingediende verzoekschriften, waarbij ze deze op ontvankelijkheid beoordelen. Daarnaast handelt ze de verzoekschriften ook af.

5.

Meer over...