Raad Economische en Financiële Zaken, 23 januari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 23 januari 2018, 15:01.

Videobeelden van de Raad Ecofin op 23 januari 2018 in Brussel

Livestreaming

Livestreaming

23 januari 2017

08:10 Aankomsten

10:00 Openbare zitting

13:25 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

De Raad schrapte 8 rechtsgebieden van de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden, nadat op hoog politiek niveau toezeggingen waren gedaan om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van de EU.

Barbados, Grenada, de Republiek Korea, SAR Macau, Mongolië, Panama, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten werden ondergebracht in een aparte categorie van rechtsgebieden die nauwlettend worden gemonitord.

"Onze procedure van opneming op lijsten bewijst reeds haar waarde", aldus Vladislav Goranov, de minister van Financiën van Bulgarije, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt. "Rechtsgebieden overal ter wereld doen grote inspanningen om toezeggingen voor een hervorming van hun belastingbeleid te doen. Ons doel is de criteria voor goed fiscaal bestuur wereldwijd te promoten."

Door dit besluit staan er nu nog 9 van de oorspronkelijke 17 niet-coöperatieve rechtsgebieden op de lijst van 5 december 2017.

De ministers bespraken maatregelen om niet-renderende leningen in de banksector aan te pakken.

De Commissie plant maatregelen om het actieplan van de Raad van juli 2017 inzake niet-renderende leningen uit te voeren.

In het kader van het "Europees Semester" - de jaarlijkse doorlichting van het beleid door de EU - sprak de Raad over de groeiperspectieven en macro-economische onevenwichtigheden.

De Raad nam conclusies aan en keurde een ontwerpaanbeveling over het economisch beleid van de eurozone goed.

De ministers debatteerden ook over de verdere ontwikkeling van de economische en monetaire unie, en over de prioriteiten van de Bulgaarse voorzitterschap op het gebied van economische en financiële zaken.

Werkprogramma Bulgaars voorzitterschap 2018

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3592

Brussel

23 januari 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Economische en Financiële Zaken, 23 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 23 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers