Hoorzitting Collectief Onderhandelen: ‘ik ga het wettelijk regelen’, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 februari 2018 09:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
aanwezigen I.K. (Ingrid) van Engelshoven i, M.H. (Max) van Weezel, C.E. (Corinne) Ellemeet i, L.F. (Lodewijk) Asscher i e.a.
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i

De NVJ en NVF organiseren in samenwerking met de Auteursbond, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Kunstenbond DAMD, Dutch Photographers (DuPho), Lira en Pictoright op donderdag 1 februari in Nieuwspoort een hoorzitting over de uitkomsten van het onderzoek naar de onderhandelingspositie van freelancers.

Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, is voortvarend aan de slag gegaan en wil collectief onderhandelen in de creatieve sector mogelijk maken. Ze gaat het ‘wettelijk regelen’. Mocht dit haar lukken dan betekent dit een doorbraak voor zzp’ers die in één klap een betere onderhandelingspositie krijgen. Hoeveel steun heeft zij van andere politici? Politici kunnen het falen van de markt aanpakken door adviestarieven toe te staan en collectief onderhandelen mogelijk te maken. Maar willen ze dat ook? Politici worden aan de tand gevoeld door Max van Weezel, een van de bekendste politieke journalisten in Nederland. Dit alles na presentatie van het jaarlijkse brancheonderzoek ‘Monitor Freelancers en Media 2017’.

Kernonderwerpen van de 'Pyrrhula Monitor Freelancers en Media 2017' zijn de tarieven, auteursrechten en onderhandelingsruimte van freelancers die voor de media werken. Deze monitor wil een vinger aan de pols houden en zien hoe tarieven en vergoedingen zich ontwikkelen en of de onderhandelingspositie van freelance makers is toe- of afgenomen. Net als in 2016 zoomen we ook nu extra in op de tarieven die de grotere mediaorganisaties betalen aan freelance makers.

Zowel leden als niet-leden worden uitgenodigd om aanwezig te zijn en deel te nemen aan het debat. Deelname aan de hoorzitting is gratis. Aanmelden kan hier.


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

Meer over...