Besluit 2018/156 - Standpunt in de Associatieraad EU-Oekraïne wat de aanvulling van bijlage I-A bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft alsmede in het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken wat de herberekening van het schema voor de afschaffing van uitvoerrechten in de bijlagen I-C en I-D bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 1 februari 2018 gepubliceerd en is op 22 januari 2018 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2018/156 van de Raad van 22 januari 2018 betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Associatieraad die is ingesteld krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, wat de aanvulling van bijlage I-A bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft alsmede in het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken wat de herberekening van het schema voor de afschaffing van uitvoerrechten in de bijlagen I-C en I-D bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2018/156 of 22 January 2018 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Association Council established by the Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community and their Member States, of the one part, and Ukraine, of the other part, as regards supplementing Annex I-A to Chapter 1 of Title IV of that Agreement, and within the Association Committee in Trade configuration, as regards recalculating the schedule of export duty elimination set out in Annexes I-C and I-D to Chapter 1 of Title IV of that Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2018/156
Origineel voorstel COM(2017)663 NLEN
Celex-nummer i 32018D0156

3.

Key dates

Document 22-01-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 01-02-2018; PB L 29 p. 13-34
Inwerkingtreding 22-01-2018; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999
Kennisgeving 23-02-2018

4.

Wettekst

1.2.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 29/13

 

BESLUIT (EU) 2018/156 VAN DE RAAD

van 22 januari 2018

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de Associatieraad die is ingesteld krachtens de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds, wat de aanvulling van bijlage I-A bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft alsmede in het Associatiecomité in zijn samenstelling voor handelsvraagstukken wat de herberekening van het schema voor de afschaffing van uitvoerrechten in de bijlagen I-C en I-D bij hoofdstuk 1 van titel IV van die overeenkomst betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, en artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (1) (de „overeenkomst”) is op 30 september 2016 in werking getreden. Artikel 486, leden 3 en 4, daarvan voorziet in de voorlopige toepassing van een deel van de overeenkomst, zoals door de Unie gespecificeerd.

 

(2)

Artikel 4 van Besluit 2014/668/EU van de Raad (2) vermeldt welke bepalingen van de overeenkomst voorlopig zullen worden toegepast, waaronder de bepalingen betreffende de afschaffing van douanerechten en de bepalingen betreffende de bijlagen I-A tot en met I-D bij hoofdstuk 1 van titel IV van de overeenkomst. De voorlopige toepassing is van kracht sinds 1 januari 2016.

 

(3)

De Unie is door middel van de autonome handelspreferenties waarin Verordening (EU) nr. 374/2014 van het Europees Parlement en de Raad (3) voorziet, eenzijdig vooruitgelopen op de toepassing van de Lijst van concessies in bijlage I-A bij hoofdstuk 1 van titel IV van de overeenkomst, zodat zij reeds uitvoering heeft gegeven aan de door de partijen overeengekomen specifieke modaliteiten voor de toepassing van die lijst („faseringscategorieën”).

 

(4)

In het kader van de wijziging van de autonome handelspreferenties zijn de modaliteiten voor de tariefafbouw verduidelijkt door Verordening (EU) nr. 1150/2014 van het Europees Parlement en de Raad (4), om voor elke faseringscategorie als bedoeld in bijlage I bij Verordening (EU) nr. 374/2014 te preciseren welke verlaging op het basistarief van de douanerechten moet worden toegepast.

 

(5)

De betrokken modaliteiten, waarin het door de partijen tijdens de onderhandelingen bereikte akkoord tot uitdrukking komt, moeten op overeenkomstige wijze worden verduidelijkt opdat zij met het oog op een zo goed mogelijke toepassing van de Lijst van concessies duidelijk zijn vastgelegd. Dergelijke modaliteiten moeten worden toegepast door beide partijen bij de overeenkomst.

 

(6)

In bijlage I-C bij hoofdstuk 1 van titel IV van de overeenkomst, waarin het schema voor de afschaffing van uitvoerrechten voor Oekraïne is vastgelegd, staat dat de tabel moet worden herberekend om de relatieve preferentie, d.w.z. dezelfde verhouding, ten opzichte van het voor WTO-leden voor elke periode geldende uitvoerrecht in acht te nemen, indien de handelsgerelateerde bepalingen van de overeenkomst na 15 mei 2014 in werking treden.

 

(7)

In bijlage I-D bij hoofdstuk 1 van titel IV van de overeenkomst, waarin de vrijwaringsmaatregelen in de vorm van een aanvullende heffing op het uitvoerrecht voor bepaalde goederen zijn vastgelegd, staat eveneens dat de tabel moet worden herberekend om de relatieve preferentie, d.w.z. dezelfde verhouding, ten opzichte van het voor WTO-leden voor elke periode geldende uitvoerrecht in acht te nemen, indien de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.