Raad Landbouw en Visserij, 19 februari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 februari 2018, 19:01.

Videobeelden van de Raad Landbouw en Visserij van 19 februari 2018 in Brussel.

Europa's landbouw voorbereiden op de wereld van morgen.

Voornaamste resultaten

De toekomst van voeding en landbouw: het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020

Vandaag hielden wij een vruchtbare bespreking over enkele van de belangrijkste aspecten van het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid: rechtstreekse steun, milieu en plattelandsontwikkeling. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de fundamenten te leggen voor een modern beleid dat landbouwers correct beloont voor hoogwaardige publieke goederen zoals voedselzekerheid, de bestrijding van klimaatverandering en de bescherming van plattelandsgebieden.

Rumen Porodzanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad

De ministers wisselden van gedachten over de mededeling van de Commissie over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Tijdens een openbare zitting richtte de Raad zich met name op de rechtstreekse steun van de EU aan Europese landbouwers, de milieudimensie van het GLB en plattelandsontwikkeling.

Tijdens het debat wezen de ministers op het belang van rechtstreekse betalingen en waren zij van oordeel dat de opzet ervan verder kan worden verbeterd, door ze eerlijker, meer gericht en doeltreffend voor de landbouwers in de hele EU te maken. De ministers onderstreepten tevens de bijdrage van landbouwers aan de bescherming van het milieu en het tegengaan van de klimaatverandering. Zij riepen op tot een hoger ambitieniveau op milieugebied van het GLB op voorwaarde dat landbouwers naar behoren beloond worden voor het verstrekken van deze publieke goederen. Ten slotte benadrukten de ministers de noodzaak om vitale en veerkrachtige plattelandsgebieden te behouden, met name door het scheppen van banen, het bevorderen van groei en het stimuleren van verjonging in de landbouwsector. Zij bevestigden de doeltreffendheid van pijler 2 van het GLB en drongen aan op een echte vereenvoudiging van de programma’s voor plattelandsontwikkeling.

De toekomst van voeding en landbouw Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Landbouw en bio-economie

De Raad hield een gedachtewisseling over de rol van de landbouw in de herziening van de EU-strategie voor de bio-economie van 2012. De bio-economie omvat de sectoren van de economie die gebruik maken van hernieuwbare biologische hulpbronnen van land en zee voor de vervaardiging van producten met een meerwaarde, zoals levensmiddelen, diervoeder, materialen en energie.

De bio-economie is een grote economische kans voor onze landbouwers en bosbouwers. Wij moeten ervoor zorgen dat zij in staat zijn om dit potentieel ten volle te benutten en dat wij hen helpen beter te integreren in de waardeketens van de bio-economie.

Rumen Porodzanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad

Herziening van de EU-strategie voor de bio-economie en de rol van de landbouwsector Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Eiwitplan van de EU

De Commissie informeerde de Raad over haar voornemens voor een eiwitplan van de EU om het aanzienlijke en reeds lang bestaande eiwittekort in diervoeder te verhelpen. Het plan, dat naar verwachting tegen het eind van 2018 wordt bekendgemaakt, zal zich toespitsen op: onderzoek en innovatie, agronomische uitdagingen en de voordelen voor het milieu van eiwithoudende gewassen, de ontwikkeling van toeleverings-/waardeketens en marktpotentieel voor plantaardige eiwitten in de EU in verschillende marktsegmenten.

De ministers waren ingenomen met de initiatieven van de Commissie en onderstreepten dat het vraagstuk moet worden aangepakt op een manier die verenigbaar is met de bescherming van het milieu en de bestrijding van ontbossing.

Andere agendapunten

De ministers hielden tijdens de lunch een informele discussie over het thema "de strategische keuzes van het GLB" en werden geïnformeerd over:

de verklaring van de Visegrad-groep + Kroatië over het GLB na 2020

de bijdrage van het cohesiebeleid en ander EU-beleid aan de plattelandsontwikkeling na 2020

de aanstaande start van de taskforce voor het Afrikaanse platteland

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3596

Brussel

19 februari 2018

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Landbouw en Visserij, 19 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Corrigendum nr. 1 op de voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 19 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 19 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Landbouw en Visserij, 19 februari 2018

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN