Nederland presenteert plannen voor bestrijding belastingontwijking en -ontduiking

maandag 26 februari 2018, 11:41

DEN HAAG (PDC i) -

De Nederlandse ministerraad i heeft ingestemd een aantal maatregelen ter bestrijding van belastingontwijking en belastingontduiking. Deze gaan verder dan de huidige Europese afspraken hierover. Staatssecretaris Menno Snel i baseert de bestrijding van belastingontwijking en belastingontduiking op twee pijlers:

  • Bescherming van de belastinggrondslag
  • Maatregelen die transparantie en integriteit bevorderen

Bronbelasting

Per 2021 wil Nederland een bronbelasting invoeren op uitgaande rente- en royaltystromen naar belastingparadijzen en in misbruiksituaties. Zo wordt voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen.

Verdragen

Het kabinet i wil zowel Nederland als zijn verdragspartners een effectief instrumentarium bieden tegen belastingontwijking. Daarom neemt Nederland meer antimisbruikbepalingen op in de belastingverdragen via het zogenoemde Multilateraal Verdrag dan veel andere landen. Hiermee wil het kabinet oneigenlijk gebruik van het uitgebreide netwerk van Nederlandse belastingverdragen voorkomen.

Verder dan de Europese richtlijnen

Nederland zal bij de implementatie van de eerste en tweede Europese richtlijn ter bestrijding van belastingontwijking (ATAD1 en ATAD2) verder gaan dan die richtlijn voorschrijft. Zo mogen bedrijven nu maximaal drie miljoen aan betaalde rente aftrekken, dat bedrag verlaagt Nederland naar 1 miljoen.

Integriteit financiële markten

Om de integriteit van financiële markten te versterken, werkt het kabinet aan wetgeving voor het instellen van een zogenoemd UBO-register (Ultimate Beneficial Owner). Ook wordt bestaande wetgeving voor trustkantoren aangescherpt.

EU-initiatieven voor cultuurverandering

Het kabinet steunt de voorstellen van de Europese Commissie i voor meer transparantie. Met het richtlijnvoorstel van de Europese Commissie voor verplichte openbaarmaking (mandatory disclosure) worden financiële tussenpersonen verplicht om informatie aan de Belastingdienst te geven over grensoverschrijdende - mogelijk agressieve- belastingstructuren.

Bron: Rijksoverheid.nl