Deze week: toekomst Europa, bijenbescherming en bestrijding belastingontwijking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 26 februari 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:58)

De leden debatteren over de conclusies van de recente informele top en stemmen over maatregelen ter bestrijding van belastingontwijking en ter bescherming van de bijensector in de EU.

De toekomst van Europa

Op woensdag debatteren de leden over de conclusies van de informele top van EU-leiders van afgelopen vrijdag over de toekomst van Europa. De staatshoofden en regeringsleiders van het EP en de EU hebben verschillende standpunten over de meerjarenbegroting van de EU na 2020 en het Spitzenkandidaten-proces voor de EP-verkiezingen in 2019 maar hebben soortgelijke ideeën over de samenstelling van het EP na 2019.

Bestrijding van belastingontwijking en belastingontduiking

Eerlijke belasting blijft in het Parlement in de schijnwerpers staan. Donderdag bespreken en stemmen de leden over maatregelen voor melding van grensoverschrijdende belastingontduiking aan de autoriteiten. Op dezelfde dag stemmen de leden over een ​​nieuwe enquêtecommissie naar financiële criminaliteit, belastingontduiking en belastingontwijking.

Bescherming van bijen

Maatregelen om bijen te beschermen, imkers in de EU te steunen en Europeanen te beschermen tegen namaakhoning, worden op woensdag besproken, op donderdag volgt de stemming. De 600.000 imkers en 17 miljoen bijenkorven in de EU produceren meer dan 250.000 ton honing per jaar, waarmee het de op één na grootste producent ter wereld is.

Schenden de Poolse autoriteiten de waarden van de EU?

In december vorig jaar riep de Europese Commissie de regeringen van de EU op om te bepalen of er een duidelijk risico bestaat op een ernstige schending van de rechtsstaat in Polen. De leden debatteren over de rechtsstaat in Polen en het besluit van de Commissie om artikel 7, lid 1, Van het Verdrag betreffende de EU in werking te laten treden. Op donderdag stemmen zij over een resolutie.

Afsnijden terrorismefinanciering

Donderdag bespreken en stemmen de leden een verslag met aanbevelingen om deinkomstenbronnen van jihadisten af te snijden.

Nieuwe vicevoorzitter

Donderdag zullen de leden een nieuwe ondervoorzitter kiezen ter vervanging van Ryszard Czarnecki, die tijdens de laatste plenaire vergadering uit deze functie werd ontheven omwille van ‘ernstig wangedrag’.

Deze week in de parlementaire commissies

Op dinsdag stemmen de leden van de milieucommissie over de nieuwe overeenkomst met EU-leiders om hogere recyclingdoelstellingen voor stedelijk- en verpakkingsafval vast te stellen en het storten van afval te verminderen.

Op maandag debatteren de leden van de commissie Economische en monetaire zaken over de nieuwste ontwikkelingen in de EU-economie met EBC-Voorzitter Mario Draghi. Verder hebben zij een gedachtewisseling met Luis de Guindos, kandidaat-ondervoorzitter van de instelling, met het oog op de stemming over zijn benoeming op dinsdag.

Meer informatie

Het EP op sociale media

Meer artikelen

Productinformatie

REF.: 20180222STO98433

Gecreëerd: 26-02-2018 - 18:14