Raad Algemene Zaken, 27 februari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 27 februari 2018, 14:01.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken van 27 februari 2018 in Brussel.

Livestreaming

Livestreaming

27 februari 2017

8:30 Aankomsten

9:30 Openbare zitting

11:00 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Europese Raad van maart

Als eerste stap in de voorbereiding van de bijeenkomst van de Europese Raad op 22 en 23 maart heeft de Raad een geannoteerde ontwerpagenda besproken. De bijeenkomst zal gewijd zijn aan maatregelen ter bevordering van de groei, de werkgelegenheid en het concurrentievermogen.

De Europese Raad zal naar verwachting conclusies aannemen over:

de vorderingen bij de verdere ontwikkeling van de eengemaakte markt, de digitale eengemaakte markt, de kapitaalmarktenunie en de energie-unie

het Europees Semester 2018

sociale kwesties, zoals de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten en het weldra te verschijnen voorstel van de Commissie inzake een Europese arbeidsautoriteit

(eventueel) handel

De Europese Raad zal ook conclusies aannemen over de procedure voor de top EU-Westelijke Balkan, die binnenkort plaatsvindt.

In het kader van de Leidersagenda zullen de leiders debatteren over belastingheffing, met name in de digitale economie.

Rechtsstaat in Polen

De Commissie heeft toelichting gegeven bij haar met redenen omkleed voorstel op grond van artikel 7, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) over de rechtsstaat in Polen.

Dat maakt deel uit van de eerste fase van de procedure in dat artikel. De Commissie streeft parallel naar een dialoog met de Poolse overheid en heeft aanbevelingen verstrekt met maatregelen die vóór 20 maart zouden moeten worden getroffen.

Het resultaat van deze dialoog zal bepalen wat de volgende stappen in de procedure zullen zijn. De Raad zal te gepasten tijde op dit punt terugkomen.

Wij pleiten ervoor dat de Europese Commissie en Polen hun dialoog voortzetten. Met een positief resultaat zou de EU zich meer kunnen richten op de agenda waar we in 2018 werk van moeten maken.

Jekaterina Zacharieva, vicepremier van Bulgarije

Geoblocking

De Raad heeft vandaag zonder debat een verordening aangenomen om een einde te maken aan ongerechtvaardigde geoblocking in de interne markt.

Geoblocking is een discriminerende praktijk waarbij wordt verhinderd dat onlineklanten toegang hebben tot (de aankoop van) producten of diensten van een website in een andere lidstaat. De nieuwe wetgeving zal belemmeringen voor e-handel wegnemen door discriminatie van klanten op grond van hun nationaliteit, verblijfplaats of plaats van vestiging te voorkomen.

Het einde van geoblocking betekent meer keuze en dus betere aanbiedingen voor consumenten en meer mogelijkheden voor bedrijven. Het Bulgaarse voorzitterschap hecht veel belang aan de digitale economie. Ik wil de vorige voorzitterschappen, het Parlement en de Commissie lof betuigen voor de vorderingen die zij gezamenlijk met de Europese digitale eengemaakte markt hebben gemaakt.

Liljana Pavlova, Minister voor het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de EU

Geoblocking: Raad neemt verordening aan om belemmeringen voor e-handel weg te nemen (persmededeling, 27 februari 2018)

Emissiehandelssysteem van de Unie

De Raad heeft de hervorming van het emissiehandelssysteem (ETS) voor de periode na 2020 zonder debat goedgekeurd.

De herziene ETS-richtlijn vormt een belangrijke stap op weg naar het streefdoel van de EU om tegen 2030 ten minste 40% minder broeikasgassen uit te stoten, zoals afgesproken bij het klimaat- en energiekader 2030 van de EU en bij haar toezeggingen in de context van de Overeenkomst van Parijs.

Als voorzitterschap zullen wij ernaar streven dat de EU een leidende rol blijft spelen bij de onderhandelingen over de uitvoeringsregels van de Overeenkomst van Parijs. De vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal niet alleen helpen in de strijd tegen klimaatverandering, maar zal bijdragen tot een betere luchtkwaliteit. De bescherming van het milieu en de gezondheid van de Europese burgers is een van de prioriteiten van het Bulgaarse voorzitterschap.

Neno Dimov, Bulgaars Minister van Milieu- en Waterbeheer

Hervorming EU-emissiehandelssysteem: Raad keurt nieuwe regels voor 2021-2030 goed (persmededeling 27 februari 2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3599

Brussel

27 februari 2018

09:30

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Algemene Zaken, 27 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Algemene Zaken, 27 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Algemene Zaken en Raad Algemene Zaken (art. 50), 27 februari 2018 in Brussel

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers