Raad Milieu, 5 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 5 maart 2018, 19:01.

Videobeelden van de Raad Milieu, 5 maart 2018

Livestreaming

Livestreaming

5 maart 2018

12:10 Openbare zitting

16:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Onze oceanen en zeeën moeten dringend worden beschermd tegen de massa's plastic.

Voornaamste resultaten

Circulaire economie

De ministers hebben zich beraden op 2 initiatieven van de Commissie in het kader van het actieplan voor de circulaire economie: de Europese strategie voor kunststoffen en het raakvlak tussen wetgeving voor chemische stoffen, producten en afval. De voorgestelde nieuwe regels dienen de impact van enerzijds plastic en microplastics en anderzijds gevaarlijke chemische stoffen op het milieu te beperken. In hun debat gingen de ministers vooral in op manieren om het gebruik van gerecyclede kunststoffen en de veilige recuperatie van afvalstoffen die zorgwekkende chemische stoffen bevatten, te bevorderen.

Wij moeten ons milieu, waaronder onze zeeën, beschermen tegen vervuiling door plastic en microplastics. Vandaag hebben we een fundament gelegd voor het waarmaken van onze belofte om het milieu en de gezondheid van de burgers te beschermen.

Neno Dimov, Bulgaars Minister van Milieu- en Waterbeheer

Eco-innovatie

Tijdens de lunch spraken de ministers met Eurocommissaris Vella over eco-innovatie in de context van de circulaire economie.

Vergroening van het Europees Semester

De ministers konden van gedachten wisselen over de procedure van het Europees Semester. Ook bogen zij zich over de milieuaspecten van de jaarlijkse groeianalyse. De ministers bespraken ook hoe milieu-uitdagingen, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering aan bod kunnen komen in het meerjarig financieel kader (MFK) van de EU na 2020.

Zij herhaalden dat het milieubeleid bewezen heeft dat het door duurzame groene investeringen en financiering banen en groei kan genereren, en drongen er daarom op aan milieu-uitdagingen een volwaardige plaats te geven in het MFK.

Andere agendapunten

Tijdens een openbare zitting kreeg de Raad een presentatie van de Commissie over het wetgevingsvoorstel inzake de CO2-normen voor auto's en bestelwagens. De informatie van de Poolse delegatie over de CoP 24 en daarmee verband houdende klimaatacties werd ook live uitgezonden.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3601

Brussel

5 maart 2018

Vooraf (documenten)

Indicatief programma - Raad Milieu op 5 maart 2018

Voorlopige agenda, Raad Milieu, 5 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Milieu, 5 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers