Eurotop, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 maart 2018
plaats Brussel, België
aanwezigen J.C. (Jean-Claude) Juncker i e.a.
organisatie Eurotop i

Voornaamste agendapunten

Verdieping economische en monetaire unie

De leiders van de 19 landen van de eurozone zullen uitgebreid van gedachten wisselen over de hervormingen op lange termijn van de economische en monetaire unie, onder meer over voorstellen zoals de invoering van een begrotingscapaciteit voor de eurozone.

De besprekingen tijdens de Eurotop worden gehouden op basis van een nota die voorzitter Donald Tusk de leiders een paar dagen voor de bijeenkomst heeft gestuurd.

Het algemene doel van de hervormingen is de monetaire unie sterker te maken, en beter bestand tegen toekomstige economische schokken. Voorzitter Tusk gaf tijdens de laatste Eurotop in december 2017 uitleg bij het doel en de kalender van de hervormingen.

Onze Ministers van Financiën moeten zich de komende 6 maanden richten op gebieden waarop de overeenstemming het grootst is. Stapsgewijze vorderingen met kwesties als de voltooiing van de bankenunie en de omvorming van het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) tot het zogeheten Europees Monetair Fonds moeten de veerkracht van de EMU aanzienlijk versterken.

Voorzitter Donald Tusk

Beslissingen in juni

De besprekingen van maart zullen tijdens de volgende Eurotop in juni 2018 worden voortgezet en de leiders zullen op dat moment naar verwachting beslissingen nemen.

"Juni zou het moment kunnen zijn waarop wij de eerste beslissingen nemen", zei voorzitter Tusk.

Wat is de Eurotop?

De Eurotop verstrekt beleidsrichtsnoeren die ervoor moeten zorgen dat de economische en monetaire unie vlot functioneert. Dit helpt bij het coördineren van alle relevante beleidsterreinen tussen de landen van de eurozone.

Donald Tusk is de voorzitter van de Eurotop en hij leidt de vergaderingen.


1.

Eurotop

De Eurotop bestaat uit de staatshoofden en regeringsleiders van de landen die de Euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd i en de voorzitter van de Europese Commissie i. Zij komen minimaal twee keer per jaar bijeen en stellen de strategische richtsnoeren vast voor het economisch beleid, voor een beter concurrentievermogen en voor meer convergentie (naar elkaar toe groeien) in de eurozone.

Het is een informeel orgaan en geen formatie i van de Raad. De term 'eurotop' wordt overigens ook wel gebruikt voor de Europese Raad i: het overleg van alle staatshoofden en regeringsleiders van de hele Europese Unie, maar dat heeft meer deelnemers.

2.

Meer over...