Europees Geneesmiddelenbureau naar Amsterdam: EP-leden stellen voorwaarden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2018.
  • EP-leden benadrukken opleveringsdeadlines voor gebouw Amsterdam
  • Voorstel om procedure besluitvorming locatie EU-agentschappen aan te passen

De wet die de verhuizing als gevolg van de Brexit van het Europees Geneesmiddelenbureau van Londen naar Amsterdam bekrachtigt, werd op donderdag door de EP-leden goedgekeurd.

De leden van het Europees Parlement verzoeken de Europese Commissie en de Nederlandse autoriteiten dringend om de nieuwe gebouwen op tijd op te leveren, om een soepele overgang voor het bureau te garanderen. Het agentschap moet uiterlijk 1 januari 2019 naar zijn tijdelijke locatie verhuizen en uiterlijk 16 november 2019 naar het nieuwe permanente hoofdkwartier aan de Zuidas.

Rapporteur EP-lid Giovanni La Via (EPP, IT) zei: “We zijn bezorgd over het risico op vertraging voor de bouw van het nieuwe Vivaldi gebouw in Amsterdam, omdat dat het functioneren van het bureau kan hinderen. Dit willen we vermijden.

We hebben voorwaarden aan de wetstekst toegevoegd, om te onderstrepen dat de deadlines voor oplevering gerespecteerd moeten worden en verplicht te stellen dat er elke drie maanden wordt gerapporteerd over de stand van zaken over de renovaties en constructie van het nieuwe gebouw, door de Commissie en door de Nederlandse autoriteiten.

Lidstaten moeten niet verwachten dat het Europees Parlement hun besluiten zonder verder overleg goedkeurt. We betreuren dat onze rol als medewetgever niet werd gerespecteerd en daarom willen we dat deze beslissing in een triloog wordt genomen, onder de medebeslissingsprocedure”.

Volgende stappen

De resolutie werd aangenomen met XX stemmen voor en XX stemmen tegen, met XX onthoudingen. De EP-leden zullen nu de informele “triloog” onderhandelingen met het Voorzitterschap van de Raad en de Commissie starten om een overeenkomst in eerste-lezing over de nieuwe EMA zetel te bereiken.

Achtergrond

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een gedecentraliseerd agentschap van de EU. Zijn hoofdactiviteiten omvatten: de ontwikkeling van en toegang tot medicijnen voor patiënten faciliteren; evaluatie van vergunningsaanvragen; het monitoren van de veiligheid van medicijnen in het gebruik binnen de gezondheidszorg en het geven van informatie aan professionals, patiënten en het publiek.


1.

Relevante EU dossiers