Particuliere beveiligers mogen schepen gaan beveiligen

Met dank overgenomen van M.J.F. (Martijn) van Helvert i, gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018.

Gewapende particuliere beveiligers mogen Nederlandse koopvaardijschepen gaan beschermen tegen piraten. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van CDA en VVD, waarin dit mogelijk wordt gemaakt.

Mede-initiatiefnemer Martijn van Helvert: “Ik ben blij dat ons voorstel op een Kamermeerderheid kan rekenen. Piraterij is namelijk al jarenlang een groot probleem, dat vaak met veel geweld gepaard gaat. Als bescherming via onze mariniers niet mogelijk is, te duur is of als de schepen daarvoor te ver om moeten varen, kunnen reders nu particuliere beveiligers inzetten.”

Reders lobbyen al jaren om gewapende particuliere beveiligers op hun schepen toe te staan. Dat is volgens hen goedkoper en sneller dan de beveiliging door teams van mariniers. De Nederlandse handelsbelangen spelen hierbij ook een rol. In veel andere Europese landen die iets met zeevaart hebben, was die beveiliging al geregeld. Nederland werd daardoor op achterstand gezet, omdat steeds meer rederijen en schepen hun Nederlandse vlag omruilen voor een andere, zodat ze hun schepen en mensen wél kunnen beveiligen. Door het wetsvoorstel is dat niet meer nodig en verdwijnt die achterstand.