Uitvoeringsrichtlijn 2018/484 - Uitvoeringsrichtlijn 2018/484 tot wijziging van Richtlijn 93/49/EEG wat betreft de voorschriften waaraan teeltmateriaal van bepaalde geslachten of soorten van Palmae moet voldoen in verband met Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsrichtlijn is op 23 maart 2018 gepubliceerd, is op 12 april 2018 in werking getreden en moest uiterlijk op 30 september 2018 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2018/484 van de Commissie van 21 maart 2018 tot wijziging van Richtlijn 93/49/EEG wat betreft de voorschriften waaraan teeltmateriaal van bepaalde geslachten of soorten van Palmae moet voldoen in verband met Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Directive (EU) 2018/484 of 21 March 2018 amending Directive 93/49/EEC as regards requirements to be fulfilled by the propagating material of certain genera or species of Palmae in respect of Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsrichtlijn
Wetgevingsnummer Uitvoeringsrichtlijn 2018/484
Celex-nummer i 32018L0484

3.

Key dates

Document 21-03-2018; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 23-03-2018; PB L 81 p. 10-12
Inwerkingtreding 12-04-2018; in werking datum publicatie +20 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 30-09-2018; zie art. 2.1
01-10-2018; toepassing zie art. 2.1

4.

Wettekst

23.3.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 81/10

 

UITVOERINGSRICHTLIJN (EU) 2018/484 VAN DE COMMISSIE

van 21 maart 2018

tot wijziging van Richtlijn 93/49/EEG wat betreft de voorschriften waaraan teeltmateriaal van bepaalde geslachten of soorten van Palmae moet voldoen in verband met Rhynchophorus ferrugineus (Olivier)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 98/56/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen (1), en met name artikel 5, lid 5,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) is aangetroffen in de meeste van de bedreigde gebieden in de Unie en derhalve is geconcludeerd dat dit schadelijk organisme nu in een aanzienlijk deel van het grondgebied van de Unie voorkomt. Beschikking 2007/365/EG van de Commissie (2) betreffende noodmaatregelen ten aanzien van Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) is derhalve ingetrokken bij Uitvoeringsbesluit (EU) 2018/490 van de Commissie (3).

 

(2)

Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) veroorzaakt ernstige schade aan planten van gastheersoorten behorend tot de familie Palmae, met uitzondering van planten met een stamdiameter aan de voet van minder dan 5 cm.

 

(3)

Die planten komen in veel delen van de Unie voor, waar ze in grote aantallen voor sierdoeleinden worden geplant en van groot belang zijn voor het milieu en de economie.

 

(4)

Het is derhalve wenselijk om specifieke voorschriften vast te stellen ter waarborging van de kwaliteit van het teeltmateriaal van bepaalde geslachten en soorten van de familie Palmae die het meest in de Unie worden verhandeld en die het risico lopen door dat schadelijk organisme te worden besmet indien dergelijke voorschriften niet worden nageleefd. Die voorschriften moeten specifieke kweekomstandigheden voor of behandelingen van dat teeltmateriaal omvatten, alsook de voorwaarde dat het materiaal vrij is van Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

 

(5)

Richtlijn 93/49/EEG van de Commissie (4) moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(6)

De in deze richtlijn vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:

Artikel 1

Wijziging van Richtlijn 93/49/EEG

Richtlijn 93/49/EEG wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Het volgende artikel 3 bis wordt toegevoegd:

„Artikel 3 bis

Teeltmateriaal van de familie Palmae behorend tot de in de bijlage vermelde geslachten en soorten met een stamdiameter aan de voet van meer dan 5 cm, moet voldoen aan een van de volgende voorschriften:

 

a)

het materiaal moet gedurende de hele levensduur zijn gekweekt in een gebied dat door de verantwoordelijke officiële instantie overeenkomstig de desbetreffende internationale normen voor fytosanitaire maatregelen als vrij van Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) is bevonden;

 

b)

het materiaal moet gedurende de twee jaar voorafgaand aan het in de handel brengen ervan zijn gekweekt op een terrein in de Unie dat volledig fysiek beschermd is tegen het binnenbrengen van Rhynchophorus ferrugineus (Olivier), of op een terrein in de Unie waar ten aanzien van dat schadelijk organisme passende preventieve behandelingen zijn toegepast. Het materiaal moet ten minste eens per vier maanden visueel worden geïnspecteerd, waarbij moet worden bevestigd dat het materiaal vrij is van Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

Dit artikel is van toepassing onverminderd de regels inzake beschermde gebieden die zijn vastgesteld overeenkomstig artikel 2, lid 1, onder h), en artikel 5, lid 3, van Richtlijn 2000/29/EG.”.

 

2)

De bijlage wordt gewijzigd overeenkomstig de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.