Raad Landbouw en Visserij, 16 april 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 april 2018, 19:00.

Videobeelden van de Raad Landbouw en Visserij van 16 april 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen

Het is hoog tijd om het evenwicht in de voedselvoorzieningsketen te herstellen. Wij willen ervoor zorgen dat kleine boeren en detailhandelaren in een eerlijk en gezond handelsklimaat kunnen werken en dat er geen plaats is voor misbruik en oneerlijke praktijken. Wij zijn blij met het Commissievoorstel en zijn bereid constructief samen te werken met het Europees Parlement om de richtlijn zo snel mogelijk aan te nemen.

Roemen Porozjanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad

De ministers wisselden een eerste keer van gedachten over het Commissievoorstel voor een richtlijn over oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen. Het voorstel moet een verbod stellen op de meest schadelijke oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen, zodat kleine en middelgrote voedings- en landbouwbedrijven een eerlijkere behandeling krijgen. Het voorstel biedt nationale instanties ook de mogelijkheid sancties op te leggen als er bewijzen van misbruik zijn.

De Raad bekijkt maatregelen ter vermindering van voedselverspilling in de hele EU

Voedselverlies en voedselverspilling

De ministers wisselden van gedachten over voedselverlies en voedselverspilling. Zij maakten de balans op van de vooruitgang bij de uitvoering van de in juni 2016 aangenomen Raadsconclusies.

Voedselverlies en voedselverspilling: conclusies van de Raad (persmededeling, 28/06/2018)

De ministers gaven een overzicht van de op nationaal niveau getroffen maatregelen en besloten dat er meer inspanningen nodig zijn ter vermindering van verspilling en verlies. Zo moet er overeenstemming worden bereikt over een gemeenschappelijke manier om de omvang van het probleem te beoordelen. Zij herhaalden hun vaste voornemen om het probleem aan te pakken.

Het is onaanvaardbaar dat een derde van het voedsel dat we produceren verloren gaat of wordt verspild voordat het op tafel komt. Zeker in een wereld waarin steeds meer mensen moeten worden gevoed. De Raad herhaalde vandaag zijn voornemen om dit probleem aan te pakken, in overeenstemming met de Raadsconclusies van juni 2016.

Roemen Porozjanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad

Meerjarenplan voor visbestanden in de westelijke wateren

De Commissie presenteerde tijdens de Raadszitting haar voorstel voor een meerjarenplan voor visbestanden in de westelijke wateren. Het voorstel, dat ertoe strekt demersale (d.w.z. op de bodem levende) visbestanden te herstellen en op duurzame niveaus te houden, betreft de vloten van België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, Portugal en het VK in de Atlantische Oceaan.

Meerjarenplannen (achtergrondinformatie)

Andere agendapunten

De ministers werden tevens geïnformeerd over:

de juridische uitlegging van de aanlandingsverplichting in het gemeenschappelijk visserijbeleid

het resultaat van een TAIEX-workshop over de rol van in het wild levende dieren in het beheer van de diergezondheid

de stand van zaken in de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest, en

het Commissievoorstel voor een verordening over de transparantie en duurzaamheid van de EU-risicobeoordeling in de voedselketen

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3612

Luxemburg

16 april 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 16 april 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Landbouw en Visserij, 16 april 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Landbouw en Visserij, 16 april 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma, Raad Landbouw en Visserij, 16 april 2018

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers