Van Mierlo Symposium 2018: Ordening in de Dreiging, Den Haag

Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 mei 2018 14:00
plaats Den Haag
locatie Eerste Kamer Toon locatie
aanwezigen H.A. (Herman) Schaper i, J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer i, M.W.A. (Maaike) Okano-Heijmans e.a.
organisatie Mr. Hans van Mierlo Stichting (VMS)

De liberale democratie staat onder druk. In een tijd waarin China haar defensie-uitgaven opschroeft, Noord-Koreaanse kernwapens de Westerse wereld bedreigen, Russische hackers verkiezingen ondermijnen en Trump een America First-doctrine omarmt, is het tijd om ons te bezinnen op de toekomst van liberale waarden.

Let op: We zitten aan het maximum van het aantal aanmeldingen. U kunt zich nog aanmelden voor de reservelijst door een e-mail te sturen naar vanmierlostichting@d66.nl. Mocht er een plek vrij komen, proberen we dit u zo tijdig mogelijk te laten weten.

Liberaal internationalisme en instituties als de Verenigde Naties, de NAVO, het IMF en de WTO vormden de afgelopen decennia een mondiale ruimte van internationaal recht, wederzijdse verdediging en open markten. In dit krachtenveld bloeide de liberale democratie. Maar het is precies dit evenwicht dat nu wordt bedreigd, zowel door internationale krachten als door gebrek aan binnenlandse steun.

Welk internationaal veiligheidsbeleid moeten Nederland en Europa voeren? Waar is onze liberale democratie het meest bij gediend? En welke dreiging verdient met voorrang onze aandacht? De hoogste tijd voor ordening in de dreiging.

Op het Van Mierlo Symposium 2018 verkennen vijf experts deze vraagstukken, waarna politici zich buigen over de weg vooruit.

Sprekers

  • Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en voormalig minister van Buitenlandse Zaken
  • Paul Ducheine, bijzonder hoogleraar Military Law of Cyber Operations & Cyber Security, (Universiteit van Amsterdam) en Brigade-Generaal bij de Militair Juridische Dienst van de Koninklijke Landmacht
  • Remko Breuker, hoogleraar Koreaanse Studies
  • Karlijn Jans, strategisch analist Hague Centre for Strategic Studies
  • Maaike Okano-Heijmans, Senior research fellow Instituut Clingendael
  • Herman Schaper, Eerste Kamerlid voor D66.

24 mei

14:00 uur

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 22

2513 AA Den Haag


1.

Meer over...